Groenlof is een bijzonder bladgewas. Vanaf nu tot diep in de koude maanden oogstbaar, én al die tijd gewoon van de 'Hollandse' vollegrond. Toch is groenlof een groente die onbekend is bij velen. We gaan de uitdaging graag aan! Jij ook?
Onze telers omschrijven groenlof als een kruising tussen die andijvie en witlof, met het typische bittertje dus. En groenlof is ook een broertje van roodlof, die je misschien wel kent als radicchio.
Bestel jouw groenlof direct van onze biologische teler
Waarom groenlof dan toch 'suikerbrood' genoemd wordt, is velen een raadsel... Een zoete smaak hoef je van rauwe groenlof niet te verwachten. Toch zie je het in alle talen: Groenlof heet 'Zuckerhut', 'Sugar Loave' en 'Pain du Sucre': allemaal ingeburgerde namen voor dit gewas. Misschien heeft het te maken met de wens van telers om het van oudsher ál te bittere met de jaren eruit te kruisen? Een beetje wishful thinking misschien... Maar met bereiding neemt bitterheid sowieso al af, als je vergelijkt met de rauwe smaak.
Een andere theorie over de naam 'suikerbrood', heeft te maken met de vorm van het gewas. Eigenlijk ziet groenlof eruit als een nogal langwerpige krop sla :-) een beetje kegelvormig. Vroeger (in tijden van 'de kruidenier') werd suiker niet in pakken maar in kegels verkocht, als één grote, aan elkaar geplakte kegelvormige suikerklont. Precies de vorm en maat van... juist: groenlof!
Wist je dit: groenlof kan lang, zelfs nog bij lichte vorst in de winter geoogst worden, en groeit vanaf de zomermaanden buiten in de vollegrond.
Dit licht bittere bladgewas kun je op eenzelfde manier kunt inzetten als zijn familieleden andijvie en witlof. Alle bereidingen van die twee groenten, kun je dus ook op groenlof 'loslaten'. De licht bittere smaak van groenlof proef je het beste bij rauwe consumptie, een deel van de forse krop in een salade gebruiken kan dus prima. Eén groenlof weegt ongeveer net zo veel als een echt flinke krop andijvie. Veel waar voor je geld dus, met groenlof :-)
Een stamppotje en een gegratineerde groenlof-recept doen we je alvast cadeau! :-) Hieronder vind je onze twee kersverse recepten met groenlof. Smakelijk eten!