De natuur is zo knap, daar verwonder ik me iedere keer weer over. Geprikt door een brandnetel? Er staat vast weegbree in de buurt om de prik mee te verzachten. Plantstoffen hebben een unieke werking. Wat dacht je van kalmerende kamille, leverondersteunende artisjok en ontstekingsremmende bladgroenten?
Er bestaat een theorie, de signatuurleer, die stelt dat je kunt zien aan een plant of vrucht waar deze voor dient. De vorm komt overeen met een deel van het lichaam of een orgaan. Het bekendste voorbeeld is de walnoot, deze lijkt op hersenen en bevat voedingsstoffen voor de hersenen. De signatuurleer is niet wetenschappelijk onderbouwd en blijkt ook lang niet altijd te kloppen dus ben ik voorzichtig met het trekken van conclusies.
Toch vind ik de wortel ook een mooi voorbeeld. Wanneer je hier een plakje van snijdt en je goed kijkt zie je een oog met een iris en pupil. Wortel bevat betacaroteen wat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A (retinol) wat weer omgezet wordt in retinal, wat belangrijk is om goed te zien.
En dan de tomaat. Wanneer je een zongerijpte rode tomaat doormidden snijdt zie je een linker en een rechterkamer. Met een beetje fantasie leg je de link naar ons hart. Tomaten bevatten kalium, wat je bloeddruk kan verlagen. Verder bevatten tomaten ook nog vitamine A,B1,B3,B6,C,E en K en de mineralen koper, magnesium en mangaan. Met name vitamine C, K en magnesium zijn belangrijk voor gezonde hart- en bloedvaten. Maar waarmee de tomaat zich (samen met watermeloen en guave) echt onderscheidt is de hoeveelheid lycopeen.
Lycopeen is een krachtige antioxidant, een celbeschermer. Inmiddels zijn er meer dan 7000 studies gedaan waaruit blijkt dat deze plantstoffen kunnen beschermen tegen hart- en vaatziektes, verschillende vormen van kanker en zonneschade. Om optimaal gebruik te maken van al dit goede is het belangrijk om te weten dat lycopeen een vetoplosbare stof is. Het wordt het beste opgenomen als tomaten verhit worden voor het eten ervan (hierdoor gaan de cellen stuk waardoor de lycopeen makkelijker vrijkomt). Tomatensoep of saus met een scheutje olijfolie dus :).
Buiten al die stofjes en gezondheidsweetjes zijn tomaten ook gewoon heel lekker. En omdat ik zelf echt gek ben op alle soorten koude en warme tomaten deel ik graag deze twee zomerse recepten met je.
Geniet ervan!
Zomerse groet,
Myrthe