Sint is weer in het land en de decembermaand staat voor de deur! Wie zoet is krijgt lekkers… ? We houden (bijna) allemaal van zoet. Evolutionair gezien is dat ook niet zo gek. De eerste smaak die we kennen is de smaak van zoet in de vorm van moedermelk. Zoetigheid geeft vaak een gevoel van comfort en troost. Suiker zorgt voor extra aanmaak van serotonine in onze hersenen onder invloed van insuline. Serotonine wordt ook wel ons gelukshormoon genoemd, het maakt dat we ons fijner voelen.
Helaas heeft suiker niet alleen maar positieve effecten, het zorgt ook voor een verstoorde darmbalans, ontstekingen, verzuring, veroudering en overgewicht. Feit is dat we met z´n allen te veel suiker eten. Zo´n veertig tot vijftig kilo per jaar. Onze voeding is sterk geëvolueerd - maar ons lichaam werkt nog steeds min of meer hetzelfde als in de prehistorie, toen de mens zo´n een tot twee kilo suiker per jaar at. Die kwam dan ook niet van koekjes en snoep maar voornamelijk uit honing en fruit; de ongeraffineerde suikers.
Ongeraffineerde suikers zijn suikers die niet of nauwelijks bewerkt zijn. Het complete pakketje van vezels, vitamines en mineralen die je herkent als een banaan, dadel of abrikoos. Bij het proces van raffineren gaan zo goed als alle vitamines, mineralen, spoorelementen en vezels verloren. Denk aan kristalsuiker en fructose-glucosestroop: het zijn zogenaamde 'lege calorieën', zonder voedingswaarde. Wist je trouwens dat er naar schatting zo´n 151 namen voor suiker zijn? Op een verpakking herken je de toevoeging van suiker wanneer er woorden staan die eindigen op: -ose (glucose, fructose, lactose, maltose, dextrose), stroop, siroop of nectar.
Voor de verwerking van suiker wordt door ons lichaam ook nog eens mineralen en vitamines gebruikt. Onder andere magnesium, calcium, zink, vitamine B1, B6 en C. Dat zijn belangrijke vitamines en mineralen die ook nodig zijn processen zoals botopbouw, stressreductie en het beschermen van onze cellen - processen in je lichaam die bij het consumeren van veel suiker, dus minder goed uitgevoerd kunnen worden.
Zie het als een uitnodiging: ga deze Sinterklaas eens aan de slag met onbewerkte suikers, waar vezels, vitamines en mineralen nog in aanwezig zijn. Zoals die banaan, dadel of abrikoos. Met deze zoete vruchten kun je ook hele lekkere feestelijke traktaties maken, zoals onderstaande kruidnootjes en kruidige pompoenkoek. De smaak van feest - maar dan puur natuur. Veel plezier ermee!
groetjes van Sint Myrthe :-)