Hofweb Boer'n Boomweken succesvol afgerond

Van 15 maart t/m 15 april doneerden Hofweb en haar klanten maar liefst €16.545,- voor het Hofweb Bomenfonds
 

Hier lees je alles over de Hofweb Boer'n Boomweken. Wat het Hofweb bomenfonds is, hoe deze wordt gevuld en welke impact we er gezamenlijk mee maken. De Boer'n Boomweken is geen eenmalige actie, maar is een terugkerend project.

Boer'n boomweken

Hofweb Bomenfonds werkt voor ons allemaal

Onze 100% bio of bio dynamisch werkende boeren ervaren dagelijks de kracht van een grote(re) biodiversiteit. Bomen spelen hierin ook een belangrijke rol. Bovendien leveren veel soorten ook heel gezond voedsel voor mensen. 

Hofweb helpt haar boeren daarom graag met (nog) meer bomen op de boerderij. En omdat ze ons allemaal goed doen, hebben we er een speciaal fonds voor opgericht; het Hofweb Bomenfonds. Het stelt boeren in staat met bomen ons gezamenlijk landschap te vergroenen.

In het voorjaar van '21 droeg Hofweb 1% van haar maandomzet af aan het Bomenfonds. Bovendien doneerden onze klanten ook nog eens bijna 1000 'virtuele boompjes' extra. En van dat geld zijn natuurlijk weer echte bomen geplant. En als kers op de taart hebben we ook biologische Santana appelboompjes verkocht, die siert nu bij bijna 300 Hofwebklanten de tuin :-) Per boom stopten wij weer 10,- euro in het Bomenfonds. Alles samen resulteerde in een totaalbedrag van maar liefst €16.545,-. Zo blij mee!

Boeren dienden een bomenplant plan in met benodigd budget. Het fonds stelt de benodigde gelden ter beschikking. En zo hebben tien aangesloten Hofweb-boeren uit heel Nederland hun plannen kunnen verwezenlijken: van voedselbos tot windkering. Van kleine stekjes tot grote bomen. 

Hofweb Bomenfonds impact '21

Even wat aantallen? Zo'n duizend appelboompjes, 120 hoogstam pruimenbomen, plusminus 200 frambozenstruiken, 50 walnoten, en verder krentenboompjes, kweeperen, kornoelje... Hier een overzicht van wat er zoal geplant is door onze boeren. Geniet mee!

Maaike en haar team planten boom na boom


Biodynamisch fruitteler Maaike: "Op de foto’s zie je hoe snel het planten kan gaan. Op deze manier hebben we in een week 15.000 bomen in de grond gezet, dat is wel 5 hectare vol biologische fruitbomen. Een deel daarvan is dankzij het Hofweb Bomenfonds gerealiseerd, geweldig! Heel erg bedankt voor jullie bijdrage daaraan!

Met veel plezier hebben wij dit nieuwe perceel vol met prachtige fruitbomen ingeplant, die straks weer het lekkerste fruit leveren aan Hofweb. Deze nieuwe aanplant staat naast de windhaag die vorig jaar mede is gefinancierd vanuit het bomenfonds.

Een appelboom planten vraagt veel geduld, liefde en aandacht, en beloont je daar uiteindelijk voor met heerlijk fruit."

De kippen van bioboer Pieter verheugen zich alvast...


Bioboer Pieter en zijn vrouw Tjitske houden biologische legkippen met een vrije uitloop van wel vijf hectare Friese kleigrond. Tjitske vertelt: "Om de uitloop aantrekkelijk te maken voor de kippen hebben wij al gedeeltelijk bomen geplaatst. Graag hebben wij ons aangemeld voor het bomenfonds, om de beplanting verder uit te breiden. Welke soort bomen het bij ons op de zware kleigrond in Friesland het best aanslaan hebben we onderzocht."

Kippen zijn van nature bosdieren, en schuilen bij onheil (bijv. naderende roofvogels) graag onder beschutting van bomen. Ook scharrelen ze zo een divers kostje bij elkaar. Wanneer de kippen van Bioboer Pieter weer naar buiten mogen, als de ophokplicht weer voorbij is - hebben ze heel wat te doen! "We hebben hogere bomen aangeplant, zoals Linde, Plataan en Zilverabeel, om in de toekomst schaduw te kunnen bieden in het grasland. Ook kunnen ze naar hartelust gaan scharrelen onder het kleinfruit, de tientallen frambozen en bessenstruiken die we hebben aangeplant. Dank jullie hartelijk, voor jullie gulle donatie, Hofwebbers!"

Mees en Ageeth planten volop voor biodiversiteit bij Landzicht


Ageeth van biologische boerderij Landzicht (Zuid Holland) schrijft ons: "Zaterdag 3 april hebben we beuken, langs het erf van de nieuwe schuur, en gemengde hagen, tussen de open plekken in de knotwilgsingels, geplant. 300 beuken en meer dan 200 meidoorn, sleedoorn, hondsroos, rode kornoelje en vogelkers. Het zijn nu nog kleine takken maar 't wordt een ondoordringbare haag waar heel veel soorten vogels en insecten een fijne woon- en schuilplek zullen gaan vinden en waarbinnen we zelf op het land beschut kunnen werken. ’s Morgens vroeg was het koud maar tegen het middaguur konden de mutsen af. Met behulp van de kraan (graven en grond aanvullen) ging de klus voorspoedig. Ook hebben we een nieuwe notenboom geplant in de hoogstamfruitboomgaard naast de boerderij, als toekomstige vervanger voor de heel oude notenboom die ernaast staat."

Een eetbare border bij de gebroeders Verbeek


Met steun van het Bomenfonds heeft glastuinbouwbedrijf BioVerbeek uit Limburg een bijzonder biodiverse, eetbare border van 135 meter lang kunnen beplanten. Heleen Verbeek is enthousiast! "Wat een mooi initiatief wat jullie als de Hofweb hebben om te zorgen dat er meer bomen de grond in gaan; daar doen wij graag aan mee! We hebben deels hogere bomen gekozen -zoals de walnoot en de boternoot-, en lager blijvende struiken zoals krenteboompjes, goyibessen en japanse kwee. De planten zijn geselecteerd om hun hoge biodiversiteitswaarde (denk aan rijke, speciaal vroege of late bloei, vooral bedoeld voor bijensoorten die op bepaalde momenten dat er weinig bloeit, op zoek zijn naar voedsel), als ook productiewaarde, zodat mensen in de toekomst ook kunnen meegenieten van deze eetbare border."

Met de hele familie heeft Jildou Sipma (9 jaar) een voedselbos aangeplant bij het biodynamisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed van haar ouders in Friesland. Met plezier legt ze uit waarom. :-)

Vader Pyt vult aan: "Dit gebied van een halve hectare hebben we ''t âld Heech' genoemd. Vroeger stond hier een state, een soort kasteel, op deze verhoging. Je vindt hier soms brokstukken van oud servies terug van vroeger tijden. De statige bomen van toen zijn allemaal verloren gegaan, maar we brengen het weer een beetje terug in z'n oude glorie. Ik wil het perceel weer toegankelijker maken voor insecten en vogels. Ook zou ik er graag fruit uit willen halen voor ons en onze boerderijwinkel. De hulpboeren van de zorgboerderij hebben meegeholpen om bomen te planten. We hebben nu 50 fruitbomen, 30 vlieren, 4 vogelbos pakketten en 10 hoogstam bomen geplant deze week. Zo'n actie van Hofweb is dan toch wel een grote stimulans!"

Het Bomenfonds is geen eenmalige actie: wat nu niet geplant wordt, blijft ‘in ’t vat’. Onze boeren werken dagelijks aan een gezonder landschap en zullen dat ook zonder ophouden blijven doen. Aard van ’t beestje :-)

Zo ook Gea en Arend van Zorgboerderij De Grote Wiede. "Vorig jaar deden we ook mee aan het bomenfonds en plantten toen diverse walnotenbomen, samen met onze zorgvragers, de hulpboeren die deels op het erf wonen." vertelt zorgboerin Gea.

"We zijn trots en blij dat we dit jaar weer mee kunnen doen! Dit jaar hebben we 40 appel- en perenbomen geplant. Hoogstambomen: de bomen van 'vroeger'. Die geven het woon-zorg gebouw dat hier in de toekomst komt te staan een rijke, natuurlijke omgeving. We creëeren een voedselbos vol biodiversiteit waar onze zorgvragers straks op allerlei manieren mee aan de slag kunnen."

Joep en Martine planten een voedselbos


Boer Joep van GAOS: "Dank je wel Hofweb, én Hofwebklanten, voor deze toffe actie!" 

"Met geld van het Hofweb Bomenfonds heb ik een windkering naast ons voedselbos aangeplant, met bomen die goed tegen wind en droogte kunnen. Een strook van 2x 50meter is beplant met appels, hazelnoten, walnoten, vlier, kruisbes, rozebottel, meidoorn, appelbes, nashi peer, tamme kastanje en duindoorn. Allemaal eetbare bomen en struiken voor mens en dier."

"Een windkering biedt ruimte en voedsel voor vogels en insecten om te overwinteren en vergroot daarmee de biodiversiteit. Willen we met een grilliger klimaat én minder fossiele brandstoffen voedsel hebben in de toekomst, dan zullen agroforestry en voedselbossen daarin een rol moeten spelen." zegt boer Joep beslist.

Alle handjes helpen bij Eko De Eerste


Jong geleerd, oud gedaan... Drie generaties die samen wonen én boeren op Eko de Eerste helpen elkaar met de aanleg van een nieuw stuk land.

Biologisch veehouder Erik van Eko de Eerste vertelt: "We hebben per 1 maart een nieuw stuk land aangekocht om onder andere medewerkers van de boerderij te kunnen huisvesten. Daarop hebben we dit weekend een eerste singel aangeplant met krent, appelbes, hazelaar, roos, berk, kastanje, hulst, olijfwilg, kamperfoelie, Chinese kers, eik, vlier en lijsterbes.  Langs de sloot hebben we iedere 15 meter een knotwilg geplant. Geweldig wat we hebben kunnen bereiken met alle handjes hulp: in totaal wel 250 boompjes en struiken geplant in deze Boer'n Boomweken!

Beschutting tegen de Noordenwind hebben we nodig...


Ytje en Jelmer de Vries hebben met hun jonge gezin samen de biologische FARMily Markttuin in Friesland, sinds zo'n vier jaar. Zo'n vijftig groentenabonnees én Hofweb genieten van het aanbod van Ytje en Jelmer. "Onze twee jonge zoontjes Fedde en Figo helpen aardig mee," schrijft Ytje ons.

Omdat ze nog niet zo lang hier telen, was het perceel nog vrij kaal aan de randen, en had de wind vrij spel.  “Op de noordkant hebben we daarom gekozen voor bomen die lekker hoog worden en veel wind kunnen vangen. Amandel en hazelnoten. Aan de westkant hebben we een strook ingeplant met laagstam fruitboompjes, met daartussen frambozenstruiken en honingbessen."

"Met deze bomen en struiken hopen we onze groenten, kruiden en bloemen te beschermen tegen de koude noordenwind. En in de toekomst een fijne opbrengst: bijvoorbeeld van de kweeperen, notarisappel, kers en hazelnoot, framboos en kiwibes." Veel succes, Ytje en Jelmer van FARMily!

Teler Richard plant 120 historische Reine Claudes


Honderdtwintig (!) nieuwe pruimenbomen staan te pronken bij biologisch zachtfruitteler Richard Sjerps - dankzij het Boer’n Boomfonds! Over een jaar of drie verwacht Richard ons zijn eerste oogst Reine Claudes te kunnen bieden. “Niet voor niets de ‘koningin’ onder de pruimen!” grijnst Richard. "Ze zijn zoeter en trekken meer wespen aan."

Richard koos speciaal voor rassen die onder historisch erfgoed vallen. Deze soorten worden nog maar zelden aangeboden in de handel, want zijn een wat spannender teelt dan gewone pruimen. Maar Richard weet wat hij doet. "Ik kies bewust voor meer genetische variatie op mijn erf en uiteindelijk - meer kleur en smaak op jouw bord.”

Waarom bomen planten?

Bomen zijn echt verbazingwekkend en voor de leefbaarheid van 'onze' planeet spelen ze een cruciale rol. Ze vertegenwoordigen zelfs een aanzienlijk deel van de oplossing van onze klimaat problemen. Dat bomen onze gemoedstoestand goed doen, is misschien wel veelzeggend. Kunnen we voelen hoe belangrijk ze zijn? Even wat bomenweetjes voor je op een rij:

Bomen dienen ons in:
 

 • Meer biodiversiteit: bomen zijn nestplaats, schuilplek en voedsel ineen voor vele vogels, insecten en andere dieren
 • Extra CO2 opslag
 • Een betere regulering van de waterhuishouding: bij weersextremen zoals droogte of wateroverlast helpen bomen het water vast te houden - of juist los te laten. 
 • Bomen zorgen voor schaduw 
 • En (toekomstig) voedsel voor mens en dier

Bomen zijn ingenieuze 'fabrieken'

Stel, een beuk van 100 jaar oud. De meer dan 600.000 bladeren zijn goed een bladoppervlak van 1.200 m2. De luchtruimte tussen de bladeren creëren een totale oppervlakte voor gasuitwisseling van maar liefst twee voetbalvelden. Wat doet deze beuk op een zonnige dag zoal?

 • Hij laat maar liefst 36.000 m3 lucht door zijn bladeren stromen
 • Hierdoor verwerkt hij 18 kg koolstofdioxide
 • En filtert 150 kg bacteriën, schimmelsporen, stof en andere schadelijke stoffen
 • Bevochtigt ook de lucht doordat hij 400 liter water 'verbruikt'
 • En voorziet 10 personen van zuurstof
 • Daarnaast produceert hij 12 kg suiker voor organische stof opbouw
 • En... als je deze beuk kapt, moet je 2000 jonge bomen planten voor dezelfde capaciteit

Precies, bomen zijn verbazingwekkend dienstbare en ingenieuze wezens.
Hak 'm niet zomaar om en plant vooral heel veel nieuwe, want over 100 jaar...
 

Juist daarom is het Hofweb Bomenfonds is geen eenmalige actie!

Onze boeren blijven aan het werk voor een groener landschap. Voor (nog) meer biodiversiteit in de bio landbouw.

En uiteindelijk: voor een eetbare, gezonde toekomst voor ons allen.