Cel I Sòl

dani

Warmonderhoffers in den 'vreemde'
Cel I Sòl is een van oorsprong Neder-Spaans bedrijf. Spanjaard Daniel en Nederlandse Isara zetten in 2007 een kleinschalig tuinbouwbedrijf op in het dorpje Mutxamel nabij Alicante in Spanje. Op 3 hectare gepachte grond staan 1,5 hectare groenten, 0,5 hectare groenbemesters en 0,5 hectare sinaasappels. Dani en Isa ontmoetten elkaar op Warmonderhof, de opleiding tot biologisch dynamisch boer of tuinder, waar ook de roots van de Hofweb liggen. Na hun afstuderen zijn ze inmiddelas als gezin in 2007 het tuinbouwavontuur aangegaan in het thuisland van Dani. Voor hij aan Warmonderhof begon, had Dani al een opleiding tot landbouwkundig ingenier afgerond.

Dani

Groentepakketten 
Anno 2017 vullen ze elke week 120 groetenpakketten en 60 fruitpakketten. Daarnaast leveren ze aan drie winkels en twee restaurants en hebben ze een goed lopende winkel op het erf met eigen producten en van collegatelers. De relatie tussen de teler, het land, de planten, de dieren en de consument wordt als heel belangrijk beschouwd. Ze vinden het van grote waarde dat de consumenten weten wie de groentes verbouwd heeft. Op hun beurt maken de klanten het bestaan van het bedrijf mogelijk door de directe geldstroom die naar het bedrijf vloeit. Er is ook interactie omdat de klanten vragen stellen, maar ook vragen gesteld worden aan de klanten over bijvoorbeeld de teelten. Het bedrijf is op deze manier transparant en de klanten fungeren als een controlerend orgaan.

dani foto 2

Sinaasappels met karakter 
Toen ze begonnen ‘erfden’ Dani en Isa er een verwilderde sinaasappelboomgaard van 0,5 hectare bij. In 2007 verkocht de Hofweb hun eerste oogst als ‘wilde’ sinaasappels. Groot, klein, alle maten door elkaar, maar lekker dat ze waren. Sindsdien verkoopt de Hofweb jaarlijks het gros van de oogst, oftewel een paar duizend kilo. Als Hofweb laten we onze klanten graag mee genieten van deze oranje vitaminebommen. Inmiddels is het traditie dat ieder jaar als we een berichtje uit Spanje krijgen, er door de Hofweb schalt: "Yes, binnenkort weer Sinaasappels van Dani!" De sinaasappels worden door 'onze' inmiddels vaste chauffeur met kerstmissie naar Biddinghuizen gereden. Het moment van binnenkomst is een feestje waard, want dan is het proeven geblazen. De conclusie over de oogst van 2017 was werkelijk top: “met name grote, zeer makkelijk te pellen sinaasappels met dikke schil, waanzinnige smaak en heel erg sappig... en dan overdrijven we niet!" Het wilde is er inmiddels wel vanaf. Elk teeltjaar is weer anders, maar de smaak en textuur zijn nog steeds uniek. Een sinaasappel zoals je je die altijd zou wensen. De Hofweb betaalt uiteraard een goeie prijs, wat de boomgaard bestaansrecht geeft. 

Jaarrond telen in de volle grond
Het milde klimaat in de regio vlakbij de Middelandse zee in het Zuid Oosten van Spanje leent zich ervoor om jaarrond te telen. Het “winterseizoen” begint in augustus met het planten en zaaien van de gewassen. Het is vergelijkbaar met het teeltseizoen in de volle grond van Nederland. Denk aan alle soorten kolen, sla, bietjes, tuinbonen, artisjokken, spinazie, snijbiet, wortelen, koolrabi, venkel en uien. In de hitte worden bloemkool en broccoli geplant voor de oogst in november. De Hofweb neemt in de loop van de lente de vroege aardappels af. 
Een kas heeft het bedrijf niet. De vruchtgewassen die in Nederland onder glas staan, staan daar zomers in de volle grond en in de volle zon rijp te worden en smaak en voedingswaarde op te doen. Soms plukken ze zelfs tot in februari genoeg kilo’s voor de groentepakketten. De meeste andere soorten gewassen gaan in de zomer te snel schieten. 
Door het droge klimaat is irrigatie een arbeidsintensief onderdeel van de bedrijfsvoering. Er wordt veel aandacht besteed aan de waterkwaliteit. In de loop van de jaren is er veel geïnvesteerd, zoals de aanleg van een waterbasin en koelcellen. In 2009 werd het bedrijf biologisch gecertificeerd. Vijf mensen werken full time op het bedrijf. Vanwege het inkomensniveau in Spanje is het werken als vrijwilliger niet gebruikelijk. Wel zijn er vaak mensen uit het buitenland (Wwoof/Work Away) die voor een korte periode tegen kost en inwoning komen meehelpen en waar ze dankbaar gebruik van maken. Af en toe is er een stagiaire (o.a van de Warmonderhof) die terplekke veel kan leren over fijne tuinbouw en over oorspronkelijke rassen uit het gebied.

Webwinkel
Het is heel hard werken, er komt veel bij kijken en het was niet makkelijk om het bedrijf met groentepakketten te laten groeien. Het levert dan ook gepaste trots op dat het allemaal zonder subsiedies gelukt is. In 2018 wordt uitgebreid met een internetwinkel, waarmee iets ´eigens´ wordt neergezet. Om dat van de grond te krijgen, hebben ze twee jaar moeten zwoegen. Er was veel papierwerk en een betere schuur nodig. Klanten hebben zelf geld gedoneerd om te kunnen bouwen. Het idee komt voort uit het feit dat niet iedereen pakketten met vaste inhoud wil. Inmiddels zijn er 400 mensen die geïnteresseerd zijn in het keuzeaanbod van de internetwinkel. Voor de internetwinkel zoeken ze samenwerking met andere telers, ten doel om diverse soorten groenten en fruit uit de omgeving (binnen een straal van 100 km) aan te kunnen bieden. Met twee vrienden is een mooi programa gemaakt. Van elke teler komen een video, bedrijfsfotos en productinformatie online. Tot op heden zijn er in die regio nog niet veel boeren die kleinschalig en biologisch telen. Mogelijk wordt er met het online aanbod ook werkgelegenheid gecreërd. Met daarbij de hoop dat het groen zich als een olievlek uitbreidt, omdat verlaten en verwaarloosde stukken land waarmee Cel y Sòl nu nog omringd is, opnieuw in gebruik genomen wordt. De grond van Cel y Sòl zelf is inmiddels al verworden tot een stukje paradijs.