Jochum de Boer

jochumdeboer

Koude kas
Sinds 1995 teelt Jochum biologische groenten in een koude kas van een kleine hectare in Kimswerd, nog geen kilometer van de Waddenzee in Noord Friesland vlakbij Harlingen. Zijn vader begon in 1959 met de kasteelt. Toen Jochum het bedrijf van zijn vader overnam, wist hij dat hij kleinschalig en zonder glaswol wilde telen. De kas wordt niet verwarmd en bijgelicht. Omdat de groentes toch beschutter staan dan buiten, worden de seizoenen iets vervroegd en verlengd en kan er jaarrond geoogst worden. 

Seizoenen
In het najaar kan er nog lang door geoogst worden. In de winter komen onder andere veldsla en winterpostelein onder Jochums zorg tot wasdom. Vroeg in het voorjaar heeft hij al spinazie, sla, paksoi en raapstelen. In de zomer, wanneer er volop warmte en licht is, is er een scala aan gewassen, zoals tomaten, komkommers, courgettes, snijbonen, sperziebonen en pepers. Jochum: ‘Ik eet na de zomer het hele jaar geen aubergines of aardbeien, totdat ze hier weer opnieuw groeien. Juist dan zijn ze zó lekker! Ik geloof niet in het hele jaar alles kunnen eten. Er valt juist enorm te genieten van de verschillende groeikrachten en smaken van elk jaargetijde’. Zijn favoriete seizoen is de lente; ‘dat voelt elk jaar weer als een nieuw begin.’ 

jochumdeboer
Jochum de Boer

Gezonde bodem
Alles is gericht op een evenwichtige groei van de dertig gewassen en een goede smaakontwikkeling. De zware zeeklei wordt bemest met compost van gewasresten, eigen varkens- en kippenmest, paardenmest en koeienmest. De nadruk ligt op het voeden van het bodemleven. Voldoende leven maakt de bodem gezond, waardoor de kans op ziektes en plagen afneemt. Om plaaginsecten als luis, trips, spint en witte vlieg te voorkomen of te bestrijden worden natuurlijke vijanden als het lieveheersbeestje, de roofmijt en de sluipwesp ingezet. 

Bekende boer
In 2006 deed Jochum mee met de tv-serie Boer zoekt Vrouw. Aan het eind van de serie koos hij aanvankelijk voor een andere vrouw, maar uiteindelijk trouwde hij met Paulien. Zij runt de winkel aan huis, waar ze naast hun volledige assortiment ook producten van collega boeren en telers verkoopt. Daarnaast loopt de afzet van een deel van de producten via webwinkels, de markt en de groothandel. Al met al een mooi staaltje van liefde en ambacht. 

jochumdeboer