Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight

Boerderij nieuw tuinzicht

Druivenserre - 4 generaties druiventelers
Op het erf van Nieuw Tuinzight staat de oude druivenserre, die Arnold en Hilde Jansen in 1981 meenamen uit Honselersdijk waar hun beider overgrootvader in 1885 met de tafeldruiventeelt begon. Het was inmiddels het bedrijf van de ouders van Arnold, maar dat werd afgebroken. In deze serre groeien nog steeds druiven die ze toen stekten van bomen van het oorspronkelijke familiebedrijf. In de nok van de serre prijkt een vlaggetje met 1908 en op de deur hangt een bordje met: “G. Grimbergen & Zoon Eerste Westlandse Kassenfabriek Poeldijk”

NieuwTuinzight
NieuwTuinzight

Druiventelgen
Arnold en Hilde stammen uit een druivenkwekersgeslacht, ontmoetten elkaar in de druiventeelt en werken sindsdien samen. Op hun nieuwe bedrijf in Den Hoorn teelden ze aanvankelijk sla in de wintermaanden en de rest van het jaar groene paprika's. Uiteindelijk kroop ‘het druivenbloed’ waar het niet gaan kan en werden zij in 2002 de vierde generatie druivenkwekers. Drie jaar na het planten van de bomen, waren de eerste druiven rijp, een belangrijk moment. Arnold:  “Het leven is weer begonnen, toen we druiven gingen telen.” Hilde: “Wij denken, eten, wonen en leven druif.”

Voor dag en dauw
Van oudsher werkt het hele gezin mee in het bedrijf. Vroeger kregen de kinderen zelfs vrij van school in de krenttijd. In mei en juni worden de trossen in totaal 2500 uur uitgedund, zodat de overgebleven vruchtjes kunnen uitgroeien tot volle, sappige, zoete en aromatische druiven. De oogst begint in augustus. Een groot deel van de druiven wordt in de eigen winkel en op markten verkocht. Het zijn druiven met pitjes, een teken van vruchtbaarheid en vitaliteit.
Als de druiven geoogst zijn, moet het karakteristiek dauwlaagje er nog opzitten. Elke tros wordt daarom zorgvuldig geknipt zonder de druiven met de vingers aan te raken. En zelfs als ze je een enkele druif laten proeven, wordt deze geknipt, zodat de druif niet beduimeld raakt en je een ‘maagdelijke’ vrucht in je mond stopt. 

NieuwTuinzight
NieuwTuinzight

Westlands Roem
Op Nieuw Tuinzight worden 8 rassen gekweekt, verdeeld over 1500 bomen. Onder ‘Westlands Roem’ vallen de authentieke Westlandse druivenrassen zoals de blauwe en witte Frankenthalers, de Muskaat van Alexandrië en de Black Alicante. Daarnaast worden er een aantal Belgische rassen zoals Emile Royale en Baidor gekweekt. 

Opkomst & ondergang  
Tegenwoordig is Nieuw Tuinzight nog het enige bedrijf in Nederland dat professioneel tafeldruiven kweekt. Het is geweldig om het allemaal eens met eigen ogen te bekijken tijdens de Open Dagen op Nieuw Tuinzight. Openingstijden van de druivenwinkel zijn hier te vinden.
De eerste pastoor die na de reformatie in 1647 was aangesteld zou tuinders in het Westland al gestimuleerd hebben om druiven te kweken. Hij had goede contacten met Huis Honselersdijk, het jachtslot van Frederik Hendrik van Oranje, waar druiven tegen de tuinmuren groeiden. In de “Staten van Landbouw in het Koninkrijk Holland” werd begin 19e eeuw het Westland genoemd als het centrum voor druiventeelt in Holland. Van begin 20e eeuw tot en met de jaren ‘60 werden er in het Westland veel druiven gekweekt. Totdat in de jaren ‘80 ooit één van de belangrijkste producten uit het Westland niet meer op kon tegen de concurrentie uit Italië en Griekenland en de overheersing van monoculturen in de glastuinbouw. 

Teelt- en levenswijze 
Tafeldruiven zijn gevoelig voor schimmels en staan daarom in serres. Arnold en Hilde telen de druiven op leggers, de takken liggen horizontaal. Hierdoor komen de trossen per rij allemaal naast elkaar te hangen, wat het arbeidsintensieve werk efficiënter maakt. 
In 2006 schakelden Arnold en Hilde om naar biologisch. In 2011 zetten ze op Nieuw Tuinzight de stap naar biologisch-dynamisch. Arnold en Hilde zien het als een leefwijze waarbij ze respect hebben voor bodem, plant, dier en mens. Ze laten het zonlicht en de temperatuur het groeiverloop en het rijpingsproces bepalen. In de kassen wordt niet gestookt. Ze zetten natuurlijke vijanden in om plagen te voorkomen. Het blad en de takken worden na de snoei versnipperd. Van dat materiaal maken de wormen in de grond vervolgens hummus om de bodem vruchtbaar te houden. 

Foto's zijn afkomstig van website en facebook van Nieuw Tuinzight.