Het verhaal van Snijbiet

En hoe de Warmoesstraat zijn naam kreeg...

Productnieuws - woensdag 16 oktober 2019 - door Suzanne

De Warmoesstraat, toen ik mijn studententijd in Amsterdam woonde verbaasde ik me er al over. Niet alleen de straat van politieserie Baantjer - ‘Warmoes’… Huh?

Warmoes is een ouderwetse naam voor Snijbiet. Malse bladgroenten met speelse kleurvarianten. Een groot deel van het jaar wordt Snijbiet geoogst, en als spinazie gebruikt in de keuken.  De Warmoesstraat is een van de oudste straten in hartje Amsterdam. Lang geleden omsloot het platteland de (toen nog) kleine stad Amsterdam, en boeren brachten op de vele markten hun groenten aan de man. De Warmoesstraat was een plek van florerende handel.

‘Warmoes’ is verdwenen uit onze taal, en Amsterdam is een wereldstad geworden. En Snijbiet? Die is gelukkig weer terug van weggeweest. Herontdekt door chefkoks als vergeten groente, maar ‘lastig’, lees: te kwetsbaar voor supermarkt en groothandel.

Wij zijn blij dat tuinder Isabel van de Warmonderhof (of zullen we ‘m de Warmoeshof dopen?) ons zo gul haar herfstoogst biedt.

Ga hier naar Isabels verse Snijbiet

Een nieuwe generatie chefkoks zoals Yotam Ottolenghi duikt de (moes)tuin in en brengt menigeen weer in contact met het seizoen. 'Vergeten groenten' zoals 'Warmoes' (snijbiet) staat steeds vaker in restaurants op het menu. Hulde!

 Hartige Snijbiettaart à la Ottolenghi en twee recepten met Snijbiet van Marie-Sophie