Koninklijke Worteltaart

Koninklijke Worteltaart

Het recept

Bij Koningsdag hoort een koninklijke taart, toch? Uiteraard met veel oranje, en dan niet alleen aan de buitenkant natuurlijk. Nou, wat grammen betreft, is de peen het meest aanwezige ingrediënt, dus gaan we voor deze prachtig uitziende verleider op basis van een recept van Jamie Oliver. Uiteraard (weer) lekker geshuffeld met de ingrediënten en vooral de verhoudingen, want hoe die chefs bijvoorbeeld aan die enorme hoeveelheden suiker komen is mij nog steeds een raadsel… Een kwart eraf, minstens, soms halveren zelfs. Dan heb je nog steeds een taart die zoet genoeg is, maar dan frisser van smaak, waarvan de overige smaken ook nog eens beter naar voren komen.

Ook kun je de kristal- of basterdsuiker heel goed vervangen door een andere zoeter, zoals oersuiker bijvoorbeeld. Daar zitten in ieder geval meer mineralen in, al blijft het wel suiker natuurlijk…

Willem, op je gezondheid! Want van deze taart wordt je sowieso blij, heel blij! En ook dat is een hele grote vorm van welbevinden :-)

Aan de slag!

Recept en foto: Lambertus

Bereidingswijze

Bereiden van de taart

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Rasp 300 van de 400 g wortel met een grove rasp. Houd de rest van de wortel apart voor de topping.
  3. Pers de sinaasappel en bewaar het sap. Rasp daarna het oranje van de schil in hele fijne stukjes.
  4. Splits de eieren en bewaar zowel het wit als de dooier apart
  5. Meng in een keukenmachine of met een mixer de boter met de suiker. Voeg hierna de dooiers, het sinaasappelsap alsook de rasp toe.
  6. Zeef de bloem samen met het bakpoeder door een fijne zeef. Voeg hierna de geraspte wortel, de specerijen en 125 g gehakte amandelen toe. Goed mengen!
  7. Klop in een aparte kom de eiwitten met een snufje zout stijf en spatel het schuim voorzichtig door het beslag.
  8. Schep het mengsel in een met boter ingevette bakvorm en zet de taart ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven tot het gebak goudbruin en gerezen is. Je kunt controleren of de taart gaar is door er een cocktailprikker in te steken. Als je hem er na 5 seconden uithaalt en hij schoon en droog is, is de taart klaar; als de prikker nog een beetje plakkerig is moet hij nog iets langer in de oven. 

    Bereiden van de Topping

  9. Pers de limoenen en rasp daarna alleen het groene van de schil met de fijnste rasp. 
  10. Meng de limoen met de mascarpone en de roomkaas en smeer over de afgekoelde taart.
  11. Rasp de overgebleven wortel met een fijne rasp, zodat je mooie kleine stukjes krijgt. Verdeel over de taart.
  12. Kruimel de resterende gehakte walnoten eventueel nog over de wortel heen.

    Smullen maar van je Koninklijke taart!

Ingrediënten

  • 400 g wortel (300 g voor door de taart, 100 g voor de topping)
  • 250 g roomboter (1 pakje, op kamertemperatuur)
  • 200 g oersuiker
  • 5 eieren, gesplitst
  • 1 sinaasappel, zowel sap als rasp van de schil
  • 170 g speltbloem (of half speltbloem, half amandelmeel)
  • 2 tl bakpoeder
  • 150 g walnoten, fijn gehakt (125 g voor door de taart, 25 g voor de topping)
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • halve tl nootmuskaatpoeder
  • halve tl kruidnagelpoeder
  • snufje zout
  • 250 g mascarpone
  • 150 g roomkaas naturel
  • 2 limoenen, zowel sap als rasp van de schil

  • Ronde taartvorm, ca 24 cm doorsnee. Cakeblik kan ook uiteraard.
  • 1 u 30 min
  • 12 personen

Ingrediënten

  • Rodelika peen 1 kg - papieren zak
  • Waspeen 1 kg - plastic zak
  • Boerenboter - Weerribben 250 g
  • Oersuiker Rapadura 500 g
  • Sinaasappels Navel - Nieuwe oogst! 1 kg - los - 4 á 6 st/kg
  • Speltbloem 500 g
  • Bakpoeder 4 st
  • Walnoten 150 g
  • Kaneelpoeder - Het Blauwe Huis 30 g
  • Gemberpoeder 20 g
  • Nootmuskaat gemalen - Het Blauwe Huis 20 g
  • Kruidnagel gemalen - Het Blauwe Huis 15 g
  • Mascarpone Kuipje 250 g
  • California Smeerkaas - Naturel kuipje 150 g
  • Limoen 1 st = ca 60-70 g

Keukenkastje

  • Zeezout fijn 1 kg