Wat gebeurt er eigenlijk met koeien die melk hebben gegeven als ze 'uitgemolken' zijn?

Vleespakketten van melkkoeien


Waar zuivel wordt genuttigd, zal logischerwijs ook een stukje vlees 'moeten' worden gegeten. Niet dagelijks, zelfs niet eens wekelijks, maar af en toe. 

Of jij dat bent, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Mocht je ervan houden, dan is het rundvlees uit de biologische kringloop van gemengde boerderij 'De Eerste' uit Marknesse mogelijk wel iets voor jou.

Want wat gebeurt er eigenlijk met koeien die melk hebben gegeven als ze 'uitgemolken' zijn? Allereerst, bij 'De Eerste' worden de dieren niet in de spreekwoordelijke zin uitgemolken, maar op biologische wijze gehouden, waarbij ze zo'n 8 tot soms wel 10 maanden per jaar buiten in de weilanden lopen.

Binnen lopen ze op stro in een potstal en krijgen ze maximaal gras, kuilgras en hooi van eigen boerderij gevoerd. Ook de kalfjes (de nieuwe melkkoeien) lopen vrijwel alleen maar buiten totdat ze voor de eerste keer afkalven en dus 'officieel' melkkoe worden.

De melkkoeien die worden geselecteerd voor de slacht zijn dus niet vetgemeste vleeskoeien, maar dieren die volop hebben bewogen en gras gevoerd zijn. Bovendien zijn de dames van 'De Eerste' onderdeel van een grotere kringloop; de gemengde boerderij waar naast melk ook aardappelen, groentes en eieren worden voortgebracht. 

En vooral niet te vergeten; compost mest uit de potstal van de melkkoeien. Deze dient als hoogwaardige voeding om de basis, de bodem van het bedrijf, te voeden. 

Zo maken we graag samen met onze boeren de cirkel rond. Dus geniet niet alleen van de boerenkaas, yoghurt en groentes van 'De Eerste', maar ook van het vlees van de melkkoeien. 

De dieren zijn vakkundig geslacht door de kleinschalige slagerij Kouwen uit Lemele.