Kiemen vol voorjaarskracht

Voedingscoach Myrthe blogt: gezonde recepten en tips voor een groene(re) leefstijl

Blog - vrijdag 5 maart 2021

"Ik ben Myrthe Johansen, (46) enthousiast Hofwebber en natuurvoedingscoach. Ik blog met regelmaat over voeding en gezondheid voor Hofweb, vanuit ervaringen in mijn eigen coaching-praktijk in Lelystad. Meer over mij? www.simplifyyourlife.nl."

De lente komt eraan! Maar zaaien hoeft niet altijd in de grond:  veel soorten zaden hebben alleen water (en soms wat daglicht) nodig om te ontkiemen. Kiemen zijn de uitlopers van (groente)zaden, pitten, granen, peulvruchten en noten.

Iedere kiemsoort heeft zo zijn eigen bijzondere eigenschappen. Wat ze allemaal gemeen hebben? Kiemen zitten bomvol gezonde voedingsstoffen!

Kiemen zijn uitstekende bronnen van enzymen (ondersteunen onze spijsvertering), eiwitten, vitamines en mineralen. Hiermee kan ons lichaam herstelprocessen in goede banen leiden. Daarnaast hebben ze ook anti-oxidatieve eigenschappen, ze beschermen onze cellen tegen vroegtijdige veroudering. En: kiemen versterken het immuunsysteem, zo sta je sterker in de strijd tegen verkoudheid en griepjes.

Bestel jouw verse biologische Kiemen hier

Geen wonder dat het gebruik van kiemen al een lange geschiedenis kent. In het oude China werd de krachtige ontgiftende werking van tarwegras- en gerstegrassap, het uitgeperste blad van ontkiemde graankorrels, ontdekt. Ook werd taugé, kiem van de mungboon, gebruikt om scheurbuik tegen te gaan vanwege het hoge gehalte aan vitamine C. Taugé is ook nu nog de meest gegeten kiem ter wereld. Alle peulvruchten kunnen gekiemd worden, maar de kleinere soorten geven de lekkerste kiemgroente. Denk dan aan adukibonen, linzen, groene erwten, kikkererwten en dus mungbonen.

Verder kennen we allemaal wel alfalfa. Dit is de kiem van luzerneklaver en heeft een hele neutrale smaak. Tuinkers is wat pittiger. Zoek je echt pit? Probeer dan eens de kiemen van prei en radijszaad! Voor mij een absolute topper in het rijtje van kiemgroenten: broccolikiemen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de kiemen wel tot vijftig keer zoveel van de beschermende stoffen van broccoli bevatten als de volwassen planten.

Natuurlijk kun je kant en klaar kiemen kopen. Maar je kunt ze ook makkelijk zelf kweken. Dat is dankbaar werk (en heel voordelig)!

Begin maar eens met ouderwets laagje natte watten en wat tuinkerszaad. Wil je meer weten over de verschillende DIY methoden met kiemen? Laat het Hofweb weten via suzanne@hofweb.nl - dan kunnen we een volgende keer echt de diepte ingaan :-) nu snel aan de slag met je kiemen!

Gezonde groet,

Ontdek Myrthe's recepten met kiemen - je proeft de kracht van het voorjaar!