Ken je bijvoorbeeld Yacon en Winterpostelein al? Twee relatief onbekende groenten, lekker direct van onze biologische telers: maak er bijvoorbeeld deze Kerstsalade mee.
Winterpostelein is onze vitaminerijke 'redding' in de maanden dat er maar weinig verse groene blaadjes van het land komen. Kropsla en andere zomerse bladgroenten zijn al lang en breed geoogst, maar je hoeft je gezonde salade niet over te slaan deze Kerst. Wist je dat winterpostelein altijd pas in augustus en september gezaaid wordt? Bij onze telers Jochum de Boer en Warmonderhof groeit Winterpostelein in de koude kas, dus zonder stookkosten, de hele winter door. Mals, heerlijk rauw, een goeie portie lekker om aan te maken met een eenvoudige dressing. De perfecte kandidaat voor een winterse (kerst)salade van 'Hollandse grond'. Proef die knapperige, sappige blaadjes van Winterpostelein eens, als je het nog niet kende!
En we stellen je ook graag voor aan Yacon: een wonderlijke, sappige knolgroente, mild-zoet als een appel en heerlijk rauw te eten. Even schillen en je eet 'm zo uit het vuistje. Rechtstreeks uit de jungle van de Inca's - maar Yacon vindt zijn perfecte groeiomstandigheden in het heuvelachtige Limburgs landschap. Heel goed voor je darmgezondheid, yacon - wist je dat? Lees alles over deze onbekende held, in een interview met telers Wiel en Joep. En bekijk ons speciale Kerstrecept met Yacon én Winterpostelein.
Een gemiddelde leghen leeft 1,5 jaar, maar als een kuiken de pech heeft als haantje geboren te worden, ziet hij het einde van zijn eerste levensdag niet. De haantjes de klos, waarom zouden we dat eigenlijk nog accepteren? Marjanne en Chris van de Lankerenhof proberen al jaren een mentaliteitsverandering teweeg te brengen. Zij fokken zelf biologische broederhaantjes op, die een volwaardig leven krijgen, naast hun zusjes leghen. Een unicum in Nederland!
Boer Chris: "Ik vind dat je als boer verantwoordelijk bent dat er ook voor de haantjes een bestemming is. En als consument die eieren eet, draag je óók verantwoordelijkheid. Het vlees van de haantjes is bovendien prachtig, en heel smaakvol: iets tussen fazant en kip in.” Dat ontdekten chefkoks Yvette van Boven, Alain Caron en 'kop-tot-kont' chef Nel Schellekens al eerder. Zet eens haantje op het menu, bijvoorbeeld met dit kerstrecept.
Maak jij jouw kerst graag toekomstbestendiger? Geef haantjes hun waarde, ze horen erbij. Lees in dit interview met biologische kippenhouders Chris en Marjanne, waarom haantjes een voortrekkersrol kunnen spelen in de landbouw van de toekomst.
De Terschellinger Cranberry is omgeven met legenden, en alleen al daarom een echt Kerstpareltje: het begint met een spannend verhaal over een schipbreuk in langvervlogen tijden, bij een haardvuur of onder de kerstboom…
Want inderdaad: ergens in de 18e eeuw spoelde op Terschelling een vaatje onbekende bessen aan. De eilanders moesten er weinig van hebben: hard, wat zuur, zouden ze giftig zijn? Maar de Cranberry voelde zich thuis in het zilte waddengebied en vestigde zich, floréérde zelfs op de duingronden. In de loop der eeuwen groeide de belangstelling voor dit exotische besje, dat zeevaarders op hun lange reizen meenamen als gezonde vitamine C voorraad - tegen de gevreesde scheurbuik. Anno 2021 kunnen we niet meer buiten de cranberry als lokaal seizoensproduct.
Nog steeds groeien de cranberry's zonder enige cultivering, puur op de zon, zee, het zand en de zilte lucht van het Waddeneiland. De meeste cranberries worden verwerkt tot sap, jam, moes en compote. Maar vers zijn de besjes ook meer dan de moeite waard - voor hun bijzondere smaak, en niet te vergeten om hun gezonde eigenschappen.
Terschellinger Cranberries kennen een beschermde pluk: Staatsbosbeheer heeft het gebied sinds 1910 in beheer en alleen pachters met speciale plukpassen mogen in de herfst handmatig de bessen oogsten. Proef het plukgeluk! Het recept voor een vegan Kerstdessert met verse cranberry én Yvette van Bovens Kerstrecept voor cranberrycompote vind je hier.
Twee prachtige producten, direct van onze biologische en bio-dynamische telers Erik, Jos en Ellen. Flower Sprouts brengen het beste in je naar boven: ze zijn feitelijk een kruising tussen boerenkool en spruitjes, maar dan een vleugje moderner... Een Flower Sprout is een bloemrijk spruitje met prachtig rafelig uiterlijk, en wordt ook wel 'Kalette' genoemd. Je kunt ze fijn schaven en rauw in een salade eten bijvoorbeeld - of halveren en een paar minuten koken of bakken. Ideaal in roerbakgerechten, maar ook voor een klassiek kerstgerecht zoals deze 'flower sprouts carbonara' van Yvette van Boven. Flower Sprouts zijn misschien wel dé Hollandse wintergroente van de toekomst - ook voor hen die de traditionele boerenkool- en spruitjeslucht minder kunnen waarderen :-)
En deze mini-pompoentjes: om te zoenen zijn ze! Deze kleintjes dreigden buiten de boot te vallen, totdat onze telers de alarmbel bij Hofweb lieten rinkelen. Wat we moeten doen met de kleine maatjes, die de reguliere supermarkt links laat liggen? Omarmen, uiteraard... en gewóón een plek geven op ons menu. Zoals deze gevulde mini-pompoentjes, speciaal voor Kerst. Een gezonde landbouw van de toekomst is er één waar buitenbeentjes, buiten-de-boot kandidaten én boerenverstand weer meetellen. Dat zijn juist de pareltjes, die we graag in de spotlights zetten.