Kerst met Marie-Sophie: Haantje de Coq

Kerst met Marie-Sophie: Haantje de Coq

Omschrijving

Haantje: de kip van de toekomst? Alle gekheid op een stokje: dat in het verhaal van de kip en het ei, ook hier en daar een haantje komt kijken - dat moet geen verrassing meer wezen. Wie regelmatig een ei eet, die zou ook eens hanenvlees mogen proeven. Hóe je hele haan vervolgens op je menu zet, dat is dan weer een tweede. Marie Sophie ging er uitgebreid mee aan de slag, met dit heerlijke resultaat.

Maak jij jouw kerst graag toekomstbestendiger? Zet ook eens een haantje op het menu. Lees hier waarom haantjes een voortrekkersrol kunnen spelen in de landbouw van de toekomst. Het hele Haantje maakt deel uit van de Hofweb Kerstpareltjes: producten waar we extra trots op zijn; bekijk ook onze andere 'Pareltjes'.

Het volledige kerstmenu van Marie-Sophie vind je hier. Bekijk ook Marie Sophie's voorgerecht, bijgerecht en nagerecht.

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

 1. Laat de haan een uur van tevoren goed op kamertemperatuur komen.
   
 2. Hak voor de kruidenboter de sjalot en de knoflook fijn. Prak ze met de Provençaalse kruiden door de roomboter en breng op smaak met ruim peper en zout.
   
 3. Verhit 25 gram van de kruidenboter in een koekenpan en laat smelten. Laat de boter langzaam bruin worden en voeg dan de rode wijn toe. Laat de rode wijn inkoken tot 1/4e. Zet het vuur uit.
   
 4. Maak ondertussen voorzichtig met de hand het vel los van de borst van de haan. Dit doe je door je vingers langzaam steeds verder tussen het velletje en het borstvlees te duwen. Verdeel de helft van de boter onder het borstvel van de haan, besmeer de buitenkant en de holte van de haan met de rest en bestrooi met wat extra zout.
   
 5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
   
 6. Pel de sjalotten en snijd in kwarten. Stop 8 parten sjalot in de haan.
   
 7. Snijd ook de aardappelen in parten. Meng ze met de rest van de sjalotten, wat zout en een scheut olijfolie. Spreid de aardappelen en sjalotten uit over een braadslee en schik de haan erop. Zo druipt het braadvocht van de haan tijdens het bakken over de aardappeltjes.
   
 8. Schuif de braadslede met de haan en aardappeltjes in de oven en gaar 30 minuten, zet vervolgens de grillstand van de oven aan en gaar de haan nog 15 minuten. Een tip om te checken of de haan gaar is, is door in een poot te prikken met een vork; is het vocht dat eruit komt helder? Dan is de poot goed gaar. Een andere manier is om te meten met een kernthermometer; kippenpoot is gaar bij een temperatuur van 85 graden.
   
 9. Giet voorzichtig het braadvocht van de haan en aardappelen af en schenk bij de rode wijnsaus. Breng de saus op hoog vuur nog kort aan de kook, maak evt. af met een extra klontje koude boter. Serveer de haan met de aardappelen, sjalot en de rode wijnsaus.