Kiezen voor biologisch:

Hofweb vertelt - wat is het verschil tussen een reguliere en een biologisch geteelde aardappel?

Achtergrond - woe 5 juni - door Suzanne

Over (gif in) aardappels doen wel eens wilde verhalen de ronde. Feit is, dat deze teelt een van de meestbespoten in ons land is. Hier is het verschil tussen reguliere teelt en biologisch dus erg groot. In smaak en voedingswaarde, ongetwijfeld - maar ook in residuen van bestrijdingsmiddelen. Waar zit 'm dat nou in?

In Nederland worden de meeste aardappels gepoot in april en geoogst in september, grofweg. Dan moeten telers aardappels door de ‘lastige’ zomer loodsen. Als er veel regen valt, ligt de beruchte schimmel phytophthora op de loer. Het is in ons klimaat eigenlijk zo, dat vroeg of laat die schimmel altijd wel opduikt. Reguliere aardappelboeren spuiten dan flink, meestal wekelijks tijdens de groei, om hun gewassen ‘gezond’ (what’s in a name…) te houden.

Maar deze lastige schimmel is ook voor bioboeren een flinke uitdaging.

Als aardappelplanten eenmaal aangetast zijn, moet een boer soms genoegen nemen met een (flink) kleinere opbrengst. Chemisch-synthetisch bestrijden is geen optie. Gelukkig kennen bioboeren andere manieren om hun gewassen gezond te houden: de focus ligt in de biologische teelt op preventie.

Als een gewas vitaal en krachtig is van zichzelf, hebben schimmels en ziektes veel minder kans om schade aan te richten.

En er worden verschillende nieuwe aardappelrassen uitgeprobeerd, die vroeger geteeld kunnen worden en/of een hogere resistentie hebben tegen de gevreesde phytophthora. Dus als je eens een onbekende naam op je zak aardappels ziet, weet dan de aardappelteelt continue om nieuwe ontwikkelingen vraagt. Tja, wat de boer niet kent… ? Trouwens, juist een goede reden om niet voor gouwe ouwe ‘Bintje’ of ‘Eigenheimer’ te kiezen: deze scoren heel hoog in bestrijdingsmiddelen…

Bij aardappels is het ook meer dan gemiddeld belangrijk om teeltwisseling toe te passen: niet jaar na jaar op dezelfde plek telen. Ook weer zo’n bonus van biologisch boeren: daar is teeltwisseling voor een levendige bodem altijd al een vuistregel.

Zo, weer wat geleerd :)

Meer lezen over de biologische aardappelteelt? Hier een rapport van het Louis Bolk instituut.

Hofweb houdt van eerlijke verhalen vertellen.

Wil jij ook meer lezen over de achtergrond van jouw eten? Blijf ons volgen.