Kwekerij Sjerps

Kwekerij Sjerps

Bio - niet biologisch - Bio
Kwekerij Sjerps is in de loop der jaren een kleurrijk palet van 5 hectare aan gewassen geworden. Het bedrijf ligt tussen Hoorn en Enkhuizen op de West Friese Zeeklei in Wijdenes. Het is een fruitgebied. 
Eind jaren ‘80 begon Richard Sjerps op z'n 19e met de teelt van aardbeien. Aanvankelijk deed hij het werk nog naast zijn studie. Hij begon met biologisch telen en alle afzet was aan huis. In die tijd was er echter nog weinig vraag naar en kennis over de bioaardbei. Op advies van collega telers, ging hij gangbaar telen en bracht hij de aardbeien naar de veiling. Inmiddels zijn de meeste collega's gestopt, is de veilig opgeheven en teelt hij alweer sinds 2005 biologisch. De aardbeien worden in de grond geteeld, in tegenstelling tot aardbeien van gangbare telers die vaak op substraat staan.

De pluk
De pluk begint in mei met de eerste aardbeien. Tot en met eind oktober wordt er een divers en rijk assortiment geplukt. Richard teelt ongeveer 20 soorten zachtfruit, waaronder verschillende soorten bessen en kersen. Hij teelt 10 soorten peulvruchten, waaronder spekbonen, sojabonen en kievitsbonen. En hij heeft nog een aantal onalledaagse komkommerachtigen en eetbare bloemen staan. 
Het zijn arbeidsintensieve en grotendeels tere gewassen. De oogst is handwerk. Naast hulp van familie werken er scholieren en studenten mee. Het is moeilijk om nog plukkers te vinden die laag bij de grond willen werken, maar in combinatie met de andere gewassen, die zittend of staand geplukt worden, is het een populaire vakantiebaan. Voor Richard is het een prachtbaan! 

Verkoop aan huis
De directe verkoop aan de consument is een belangrijk onderdeel van de afzet. Op het erf staat in het seizoen een prachtige kraam. Het is het visitekaartje van het bedrijf, waarop de (peul)vruchten je ter plekke verleiden. Doordat de tijd tussen pluk en consumptie korter is, kan het fruit rijper geplukt worden, waardoor de vrucht de tijd krijgt om de heerlijke smaak te ontwikkelen. De verkoop aan huis maakt het daarbij mogelijk om kwetsbare soorten en rassen te telen, die vaak het lekkerst zijn. 

Risico's 
Met het telen van aardbeien gaan uitdagingen gepaard. De planten en de vruchten zijn gewild bij tal van beestjes en schimmels. Het is daardoor weleens lastig om een mooie opbrengst te halen. Op proeftuinen en bij andere kwekers komt steeds meer aandacht voor de bioaardbei, wat hopelijk ten gunste is van de kennis en de kilo's.