Kwekerij Sjerps

Vers zachtfruit en bijzondere peulvruchten van biologisch teler Richard

Aardbeien van de vollegrond

Kwekerij Sjerps is in de loop der jaren een kleurrijk palet van 5 hectare aan zeer diverse biologische gewassen geworden. Het bedrijf ligt vlakbij Enkhuizen op de West Friese zeeklei. Eind jaren ‘80 begon Richard Sjerps op z'n 19e met aardbeien telen. Hij begon met biologisch telen en alle afzet was aan huis. In die tijd was er echter nog weinig vraag naar en kennis over de bioaardbei. Op advies van collega telers, ging hij gangbaar telen en bracht hij de aardbeien naar de veiling. Inmiddels zijn de meeste collega's gestopt, is de veilig opgeheven en teelt hij alweer sinds 2005 biologisch. De aardbeien worden in de vollegrond geteeld, in tegenstelling tot aardbeien van gangbare telers die vaak op substraat staan.

Aardbeien zijn Richards hoofdteelt. Daarnaast teelt hij ongeveer 20 soorten zachtfruit, waaronder verschillende soorten bessen en kersen. Ook enkele bijzondere peulvruchten, waaronder spekbonen, sojabonen en kievitsbonen, vinden een plek op zijn land. Het zijn arbeidsintensieve en grotendeels tere gewassen. De oogst is dan ook echt handwerk.

Oogsten is handwerk

Naast hulp van familie werken er scholieren en studenten mee in de oogstmaanden. Het is moeilijk om plukkers te vinden die laag bij de grond willen werken, maar in combinatie met de andere gewassen, die zittend of staand geplukt worden, is het een populaire vakantiebaan. Voor Richard is het een prachtbaan!

Met het biologisch telen van aardbeien gaan vele uitdagingen gepaard. De planten en de vruchten zijn gewild bij tal van beestjes en schimmels. Het is daardoor weleens lastig om een mooie opbrengst te halen. Op proeftuinen en bij andere kwekers komt steeds meer aandacht voor de biologische aardbei, wat hopelijk ten gunste is van de kennis - én de kilo's.

De biologische verse producten van Kwekerij Sjerps vinden vooral direct hun weg naar klanten, die langskomen in zijn kraampje op het erf. Bij Hofweb zijn we ook dol op Richards zachtfruit en bijzondere peulvruchten!