Peter Boer

Diversiteit alom in de onverwarmde kas van Peter Boer in Zuid Holland. Mede dankzij zijn scharrelkippen en de warme stralen van de zon produceert hij van alles, van tomaat en sla tot paksoi en snijbiet.

In de polder naast Zwijndrecht vind je de onverwarmde kas van Peter Boer. De stralen van de zon zijn de enige energiebron die de zijn kas warm houden maar door het kiezen van de juiste gewassen kan de teler toch het hele jaar oogsten. In de winter teelt hij bijvoorbeeld verschillende soorten sla, paksoi, winterpostelein en raapstelen. ’s Zomers groeit er een grotere variëteit aan soorten als tomaten, aubergines, komkommers en courgettes.

 

Wisselteelten houden 't interessant

Biologisch telen is voor Peter een leuke uitdaging. Als biologische teler moet je je houden aan verplichte vruchtwisseling. Na zeven maanden moet er een ander soort gewas op elk stukje grond staan, Peter moet dus wel voor verschillende soorten kiezen. “Deze uitdagende manier van telen houdt het voor mij interessant.” Peters producten onderscheiden zich in hun bijzondere smaak. Zijn rucola is bijvoorbeeld lekker sterk van smaak.

 

Lekker scharrelen

Peters persoonlijke favoriet is snijbiet, je kunt het bereiden alsof het spinazie is, maar volgens Peter is deze onbekendere bladgroente en heel stuk smaakvoller. Kippen verwacht je misschien niet zo snel in een kas. Toch scharrelen er bij Peter een aantal flinke exemplaren rond. De kippen verhuizen steeds naar een nieuw stukje kale grond in de kas. Ze pikken de grond schoon van onkruid en ongedierte, een grappig gezicht maar dus wel erg praktisch.