Biologische graanproducent Zonnespelt

Zonnespelt brengt haar goudgele bio-(dynamische) granen direct naar jouw keukenkastje: als meel, zemelen of havermout.

NL graan, vol zonnige energie

Bij De Zonneboog, gemengd bio-dynamisch akkerbouwbedrijf nabij Lelystad, worden diverse granen geteeld. Onder de naam Zonnespelt tovert bio-dynamisch producent Rogier Scherpbier de oogst om in prachtige graanproducten zoals meel, bloem en zemelen. Voornamelijk spelt, maar hij verwerkt ook tarwe, rogge, haver en andere granen zoals eenkoorn. De graankorrels worden gemalen bij korenmolen De Maagd in Hulshorst, hemelsbreed op 30 km van Zonnespelt.

Veel speltmeel dat in Nederlandse biowinkels wordt verkocht, is van Duitse oorsprong. Duitsers zijn van oudsher meer bekend met spelt (‘Dinkel’) en bakken vaker thuis brood. De hele logistiek en productie van dit graan is dus in Duitsland veel sterker ontwikkeld dan in Nederland. Hopelijk kan Rogier van Zonnespelt zijn steentje bijdragen aan de opkomst van Nederlands spelt.

“Het vrije werken, alle dagen buiten zijn, je aanpassen aan het weer en de natuur, dat triggert me iedere dag!"

Kaf en koren, in een kringloop

“Niets mooier voor mij dan een prachtig product van het land, direct leveren aan de consument. Juist daarom past Hofweb me zo goed!”

In tegenstelling tot gewone tarwe, oogst je spelt met kaf en al: de speltkorrel zit ‘veilig ingepakt’ in een stevig jasje. Na het oogsten wordt de spelt gepeld en geschoond in Rogiers eigen verwerkingslijn. Met een pelmachine en een ouderwetse ’graanschoner’, verwerkt hij zijn eigen granen en ook die van andere bio-boeren. Hier wordt het kaf letterlijk gescheiden van het koren.

Het kaf gaat naar een nabijgelegen biologische kippenhouder, als strooisel voor de kippen– die kippenmest wordt weer gebruikt op het land voor de gewassen van de Zonneboog. En het stro – een bijproduct van graan, namelijk de stengel – die gaat weer terug naar de koeienstal en belandt zo in de mest. Kringloop gesloten!