Bij De Zonneboog, gemengd bio-dynamisch akkerbouwbedrijf nabij Lelystad, worden diverse granen geteeld. Onder de naam Zonnespelt tovert bio-dynamisch producent Rogier Scherpbier de oogst om in prachtige graanproducten zoals meel, bloem en zemelen. Voornamelijk spelt, maar hij verwerkt ook tarwe, rogge, haver en andere granen zoals eenkoorn. De graankorrels worden gemalen bij korenmolen De Maagd in Hulshorst, hemelsbreed op 30 km van Zonnespelt.
Veel speltmeel dat in Nederlandse biowinkels wordt verkocht, is van Duitse oorsprong. Duitsers zijn van oudsher meer bekend met spelt (‘Dinkel’) en bakken vaker thuis brood. De hele logistiek en productie van dit graan is dus in Duitsland veel sterker ontwikkeld dan in Nederland. Hopelijk kan Rogier van Zonnespelt zijn steentje bijdragen aan de opkomst van Nederlands spelt.
“Het vrije werken, alle dagen buiten zijn, je aanpassen aan het weer en de natuur, dat triggert me iedere dag!"