Welkom bij de Hofweb Coöperatie

2004. Hofweb ontsproot vanuit 4 bio-dynamische boeren, verenigd in een coöperatie. Ze vonden dat ‘t anders moest. Zij een faire prijs. De klant een verser product. Samen gezonder eten én een betere wereld.

2022. Het kon inderdaad anders, getuige meer dan 80 leverende boeren, duizenden klanten en 140 Hofweb-collega’s. En om nóg breder impact te maken, stellen de 4 oprichtende boeren nu hun coöperatie open voor alle Boeren, Klanten, Hofweb-Collega’s én Funders. Want het moment om samen voor écht beter eten te gaan, is actueler dan ooit! 

Welkom bij de Hofweb-Coöperatie. Word jij ook (fundend) lid?

Hofweb en de droom van een voedselketen die iedereen voedt

Aan de ideologie van de Hofweb-Coöperatie ligt een droom ten grondslag, welke duidelijk maakt hoe Samen voor écht beter eten er volgens ons in de basis uit ziet. Voor nu, maar ook voor de toekomst. Sterker, als het aan ons ligt voor de komende 1000 jaar. Of, als eerste stap, voor het jaar 2100. 

Boeren  

Hofweb droomt (verder).
Van veel boeren die niet alleen het lekkerste en gezondste eten ‘produceren’, maar tegelijkertijd ook zorgen voor een vruchtbare aarde en een beter klimaat.

Doordat ze dit op biologische of bio-dynamische wijze doen, raakt de bodem niet uitgeput. Sterker nog, deze is en raakt steeds voller van leven. Voor toekomstige teelten, maar ook voor onze kinderen, kleinkinderen, achter…etc. 

Boeren zorgen voor een biodivers landschap. Dit maakt onze directe omgeving leefbaarder. Voor insecten, dieren en planten.  En dus ook voor jou en mij. 

Hofweb

Hofweb is voor de bewust shoppende klant hét alternatief voor de eigen moestuin of mini boerderij. Zonder al het werk. Écht vers dus van je ‘eigen’ bioboer, maar dan op z’n aller makkelijkst.

Naast kraakverse groenten en fruit van het seizoen, boerenkaas, vlees, brood en zuivel, bestel je er ook een compleet aanvullend supermarkt assortiment
zoals de lekkerste vega(n) producten, kruidenierswaren en de betere drogisterij producten. Beter (on)verpakt. 

Hofweb voert een inclusieve en duurzame bedrijfsvoering. Gericht op maatschappelijke en sociale waarden. Serieus waar het moet, vrolijk waar het kan. Financieel resultaat is voorwaardelijk, nooit leidend. 

Hofweb-Coöperatie

Binnen Hofweb-Coöperatie delen boeren, klanten, Hofweb-collega’s en funders bovenstaande waarden en geven ze organisch vorm aan deze idealen.

Gezamenlijke financiering en gedeelde risico’s zorgen voor veel commitment, rust en zekerheid in de voedselketen.  Maar ook extra waardering, positiviteit en fun. 

De boer een betere prijs, de klant een kraakvers en gezonder product.  Hofweb een faire marge en de funder een werkelijk groen rendement. 

Zo ontvangt iedere schakel nét dat beetje extra om elkaar en de wereld werkelijk te voeden.

Zo gaan we samen voor écht beter eten!

Founding Farmers

Hofweb is een initiatief van fruitteler Wil Sturkenboom (foto). Hij zorgde er in 2004 voor dat vier bio-dynamische boeren zich verenigden in een coöperatie met als doel hun eigen producten, maar ook die van collega boeren direct aan de consument te verkopen. Jos en Ellen van gemengd akkerbouw bedrijf GAOS, Reggy en Dianne van Warmonderhof Tuinbouw en Piet, Marja en Peter van Zonnehoeve sloten zich ook aan. Deze initiatiefnemers fungeerden tot nu toe als stille vennoot binnen de Hofweb CV waar Peter en Lambertus de scepter zwaaien. Deze grondleggers noemen we onze Founding Farmers en binnen de Hofweb-Coöperatie 'nieuwe stijl' nemen ze de rol van 'Hoedster' op zich.

Peter, Lambertus en Hofweb

Hofweb wordt al jaren door Peter (foto links) en Lambertus gerund en blijft gewoon in dezelfde vorm naast de Hofweb-Coöperatie bestaan. Hofweb heeft inmiddels meer dan 80 aangesloten boeren en leveranciers, duizenden klanten, 140 fijne vol- en deeltijd collega’s en ruim 10 miljoen euro omzet. 450 klanten en directe relaties zorgen voor de volledige funding. Dus los van de bank. We zijn trots op dit voedselnetwerk en voelen dat we volwassen genoeg zijn om een nóg bredere impact te maken, maar willen klein genoeg blijven om nét zo persoonlijk als nu te zijn.

Hofweb-Coöperatie

Hofweb Coöperatie vloeit voort uit de hierboven genoemde oprichtings-coöperatie met 4 boeren die tot nu toe 'slapend' was als stille vennoot binnen Hofweb CV. Door deze nu te laten 'ontwaken' kan iedereen lid worden en geven we samen verder vorm aan onze droom. Boeren, Medewerkers, Consumenten én Funders. Waarbij we onzelf ca. 2 jaar de tijd geven om dit organisch en van de bodem af vorm te geven, een zogenaamde kwartiermakers periode. Want we geloven in leren door te doen; in 'van start gaan' zit een grote kracht. En met 18 jaar Hofweb ervaring ligt er natuurlijk al een stevig fundement.

Doel van de Hofweb-Coöperatie

Hofweb-Coöperatie stelt zichzelf als doel om een voedselketen te faciliteren die écht bloeit en alles en iedereen voedt. Dat begint bij onze boeren die doormiddel van bio, bio-dynamische en regeneratieve landbouw zorgen voor een bodem vol leven. Hofweb-Coöp wil hen ondersteunen door bijvoorbeeld grond 'veilig' te stellen, de aanschaf van een innovatieve machine of het opstarten van alternatieve teelten en afzetmethodes. Oftewel, de transitie extra stimuleren.

Hofweb.nl zorgt voor een eerlijke prijs voor de boer; überhaupt een voorwaarde om beter eten voor een betere wereld te produceren. Dit super gezonde, kraakverse eten bij de klant krijgen, vraagt om continue ontwikkeling van de logistieke keten, zowel technisch, organisatorisch als menselijk.

Het eerste doel waar de Hofweb-Coöperatie financieel aan bijdraagt, is dan ook het verder ontwikkelen van Hofweb.nl. In een later stadium willen we ook de boeren en de rest van de keten ondersteunen. 

Word lid. Word blij.

Door gratis lid te worden van Hofweb-Coöp word je onderdeel van onze droom, anders en meer dan 'alleen' je Hofweb-boodschappen doen. Dit mag je onder andere van je lidmaatschap verwachten:

 • Mogelijkheid tot Hofweb-Coöperatie Funder te worden (investeren via certificaten)
 • Dichter bij de bio-boer én Hofweb aan tafel 
 • Leuke events (bijvoorbeeld bij de boer) en extra (boodschappen) acties
 • Altijd als eerste op de hoogte (speciale nieuwsberichten)

Maar wees er vooral bij, want we hebben genoeg plannen om jouw lidmaatschap super gaaf vorm te geven!

Word Hofweb-Coöp Funder

Eenmaal lid, kun je door certificaten te kopen, ook Hofweb-Coöp Funder worden. Een certificaat heeft een waarde van €250,- en een looptijd van 5 jaar. Het rendement kun je als geld, maar ook als super groen Hofweb-boodschappen tegoed laten uitkeren. Of je doneert het weer aan Hofweb-Coöp. 

Ook komt er later een mogelijkheid om eigendoms-certificaten te kopen. Deze zijn oneindig houdbaar voor jou zelf, maar kun je ook weer verkopen aan andere sympathisanten. Of kado doen natuurlijk. Dat laatste is altijd een goed idee :-) 

Veel gestelde vragen

Lid worden en de voordelen

Hoe word ik lid van Hofweb-Coöp en wat zijn de voordelen ervan?

 • Je wordt lid door je hier aan te melden. De voordelen zijn legio. Naast dat je funder kunt worden in de korte keten, organiseren we leuke events en extra acties. Je bent altijd als eerste op de hoogte van coöperatie activiteiten. We zijn nog in opstartfase, maar er liggen legio plannen om jouw lidmaatschap verder vorm te geven!

Hoe word ik funder?

Hoe word ik Hofweb-Coöperatie funder?

 • Ten eerste word je 'gewoon' lid van de Hofweb-Coöperatie, waarna je toegang krijgt tot je Hofweb-Coöperatie account. Binnen dit account kun je certificaten kopen en uiteraard kiezen hoeveel, maar ook wat voor rendementsuitkering je wenst.

Waarom investeren?

Waarom zou ik investeren in de Hofweb coöperatie? 

 • Door certificaten van de Hofweb-coöperatie te kopen help je Hofweb en haar boeren om de korte voedselketen verder te brengen. Daarnaast ontvang je een lekker groen rendement van 3% in de vorm Hofweb-boodschappen tegoed of 2% ‘uitbetaald’. Op deze manier maak je impact met je investering en geniet je extra van je biologische boodschappen.

Wat gebeurt er met mijn geld?

Als ik Hofweb-Coöp Funder ben, wat gebeurd er dan met mijn geïnvesteerde geld? 

 • Jouw geld wordt in eerste instantie in het Hofweb.nl platform geïnvesteerd die de volledige inkoop, verkoop, marketing en logistieke keten van boer tot klant beheert voor betere boodschappen voor een betere wereld. Op termijn willen we het geld ook breder in onze voedsel keten inzetten, bijvoorbeeld door innovatieve projecten van onze boeren te steunen.

Wordt Funder vanaf €250,-

Vanaf welk bedrag kan ik investeren?

 • Je wordt al Hofweb-Coöperatie funder door 1 certificaat ter waarde van €250,- te kopen. Natuurlijk kun je zoveel certificaten kopen als je wilt. Alle certificaten wordten bijgehouden in een register in jouw persoonlijke profiel en ieder certificaat heeft een uniek nummer. 

Looptijd van een certificaat

Wat is de looptijd van een certificaat?

 • De looptijd van een certificaat is 5 jaar. Daarna betalen we je de waarde volledig terug. Ook komt er op termijn een mogelijkheid om eigendoms-certificaten te kopen. Deze zijn oneindig houdbaar voor jou zelf, maar kun je ook weer verkopen aan andere sympatisanten. Of kado doen natuurlijk :-) 

Kado geven

Kan ik een certificaat kado geven?

 • Momenteel zijn we in de opstartende fase en kun je alleen certificaten voor jezelf kopen via jouw eigen profiel. In een volgende fase maken we het ook technisch in je profiel mogelijk om certificaten kado te geven. 

Certificaten beheer

Waar beheer ik mijn certificaten?

 • Jouw aangeschafte Hofweb-Coöperatie certificaten ontvang je via de email én ze staan ook in je eigen profiel. Hier kun je zien hoeveel je hebt aangeschaft, wat de totale waarde is, looptijd, de te verwachten rente, etc. 

Fiscale voordelen

Zijn er voor mij als certificaathouder groene fiscale voordelen?

 • Hofweb-Coöperatie zit nog in opstartfase. Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor een z.g.n. groenverklaring en t.z.t. ook naar een ANBI status. Dit zal komend half jaar verder uitgewerkt/aangevraagd worden. Daarna geniet jij mogelijk fiscale voordelen, uiteraard ook mede afhankelijk van je persoonlijk fiscale situatie. Wordt aan gewerkt dus! 

Vragen, opmerkingen, suggesties? Mail naar samen@hofweb-cooperatie.nl