Liefhebber van Geitenkaas?

Een pleidooi waarom je dan ook af en toe een stukje geitenvlees zou mogen eten...


Nieuws van 't boerenerf - Woe 27 mrt 2019 - door Suzanne

We eten bijna allemaal wel eens een stukje geitenkaas of fêta. Voor die kaas zijn geitenmoeders nodig die melk geven, en om melk te gaan geven moet een geit natuurlijk eerst lammetjes krijgen.

En tja, geitenmoeders krijgen ook bokjes… bokjes die zelf geen melk geven. Mannetjesdieren zijn als ‘bijproduct’ van zuivelproductie vaak de klos of in dit geval, 't bokje, letterlijk. 

Als je even mee rekent…? Bij de productie van 1 kilo geitenkaas komt ongeveer 50 gram bokkenvlees kijken. Als je kaas op je menu zet, is het vanuit dit oogpunt niet meer dan logisch om eens in de zoveel tijd… ook een stukje vlees te eten. Gooien we daarmee de knuppel in het hoenderhok?

‘Blij ervan af te zijn…’ 
Het eten van bokjesvlees, vlees van mannelijke geitjes, kent jammer genoeg geen traditie in Nederland. Daarom worden de jonge bokjes vaak al snel na de geboorte geslacht en wordt het vlees geëxporteerd. Veelal naar Zuid-Europa, waar geitenvlees (wél) als een delicatesse wordt beschouwd.

Vaak legt een Nederlandse boer geld toe op deze wijze van dieren houden - bokken houden wordt dan een ‘gedoe’ - in plaats van een volwaardig en normaal onderdeel van de kringloop van het leven op een geitenboerderij. Bovendien; bokjesvlees is heerlijk mals, vergelijkbaar met lamsvlees.

Zonde toch, dat dat geitenvlees naar het warme zuiden afgevoerd wordt, en een boer hier blij is dat hij ervan af is? Door zo nu en dan dit biologisch bokjesvlees te eten, zorg je ervoor dat bokjes op Nederlandse bioboerderijen kunnen opgroeien en een goed leven krijgen.
 
Bio Goat Meat: onze Food Hero
Afgelopen week werd Bio Goat Meat, een coöperatie van biologische geitenboerderijen die het bokjesvlees op de markt willen brengen, geëerd als finalist in de Food Heroes Award. Een Europese landbouwprijs die voedselverspilling op de kaart wil zetten en hiervoor 9 bijzondere initiatieven heeft geselecteerd.

Bio Goat Meat is onze held!
Door de bokjes op bioboerderijen te laten opgroeien en regionaal te laten slachten, krijgen de bokjes letterlijk en figuurlijk meer waarde. 

Misschien is vlees (en kaas) eten helemaal niet aan jou besteed, natuurlijk ook een prima keuze.   Maar wat zou het mooi zijn als Nederlands bokjesvlees niet meer afgevoerd wordt als ‘waardeloos’ bijproduct…?  Onze geitenboeren mogen en kunnen trots zijn op hun werk. Op de biologische geitenkazen en andere zuivelproducten, én op de bokjesvlees dat er gewoon… bij hoort.

Lees alles over geitenboer coöperatie Bio Goat Meat

Wij bij Hofweb zien dat de waardering voor ons voedsel een positieve wending krijgt- sterker nog, dat is onze grote drijfveer ;) Kromme komkommers, ‘moes’appels en flink rijpe tomaten - ze hebben (terecht!) hun plekje in ons weekmenu verdiend.

Hofweb werkt - samen met onze klanten en boeren - aan een verandering in het voedsellandschap. Bio Goat Meat draagt in onze ogen een mooi steentje hieraan bij, door bokjesvlees op de (menu)kaart te zetten.

Food for thought?
Zin in een lekker mals stukje bokkenvlees? Bestel dan eens bokkenvleespakket van Bio Goat Meat.

Bestel hier een bokkenvleespakket