"Wat fijn dat ik het kwijt kan," lacht kweker Richard

De geluksfactor van een flinke frambozenoogst


Productnieuws - woe 7 aug 2019 - door Suzanne

Ik bel onze 'frambozenman' Richard, terwijl hij met een tiental scholieren aan het oogsten is. “Ja, het blijft afkloppen hoor”, lacht hij bescheiden. “Wat ik aan geluk heb met frambozen dit jaar, heb ik aan pech met aardbeien. De bekende pieken en dalen. Fijn dat Hofweb meedenkt in hoe we met zo’n frambozenoverschot om kunnen gaan!”

Door de korte lijntjes met onze klanten én telers is er binnen mum van tijd een frambozenactie op touw gezet. Genieten van een grote beschikbaarheid voor onze klanten, én een goede prijs en afzet voor de teler. Dat is waar Hofweb voor staat. 

Je moet snel denken en handelen als je met zulk mooi rijp fruit werkt, nietwaar?

Sla je slag en bestel onze actie-frambozen

Hard werken & risicospreiding
Bij frambozen bepalen de weersomstandigheden voor een groot deel de opbrengst. Het is niet vreemd als in één jaar 50% van de opbrengst verloren gaat door heftige weersomstandigheden.

Richard gebruikt zeiltjes om zijn kostbare frambozen te beschermen tegen regen. Het is een arbeidsintensief proces, dat voortdurend aandacht vraagt zodra de vruchten beginnen te groeien - nog extra bij een biologische teler, die geen chemische middelen gebruikt om plagen en schimmels tegen te gaan. “Ik heb er dit jaar nog geen wespen en slakken in gezien, het gaat goed.” vervolgt hij vrolijk.

Maar ook onze favoriete teler Richard Sjerps moet zijn risico’s spreiden. Door naast frambozen ook aardbeien, zwarte en rode bessen en ander zacht fruit zoals pruimen en kersen te telen, heeft hij jaarrond stabielere inkomsten.

“En ik heb veel frambozen tegelijk geplant vorig jaar.” knikt Richard. Precies dat evenwicht en die extra aandacht is waardoor een biologisch teler van kwetsbaar zachtfruit kan bestaan. Fijn voor ons - we genieten extra van de rijke opbrengst!

Juist in een korte keten van teler tot klant, komen rijpe frambozen het beste tot hun recht

Gezondheidsfactor frambozen
Onder de gezonde fruitsoorten is de framboos een ware koningin. Frambozen bevatten een grote hoeveelheid vitamine C, B en E, en een hoog gehalte aan anti-oxidanten. Ook zijn frambozen een bron van mineralen als calcium, fosfor, magnesium en ijzer.

Framboosblad heeft in de aloude kruidengeneeskunde een verbinding met zwangerschap. Als thee zou het helpen tegen de misselijkheid. Ook zou het regelmatig drinken ervan de spieren van de baarmoeder versterken voor een beter verloop van de weeën, en sneller herstel van de baarmoeder na de bevalling. Ik kan er persoonlijk voor instaan ;) het helpt…

Het hele jaar door frambozen eten: zo bewaar je ze
Supervers zijn frambozen op hun best! Direct van de teler, binnen 2-3 dagen na de oogst oppeuzelen. In de koelkast bewaar je ze nog een dagje extra door ze voorzichtig op een bordje uit te spreiden. Was ze niet voor gebruik, daar zijn ze te teer voor.

Frambozen zijn ook prima in te vriezen voor later gebruik. Let ook daar op, dat je ze niet plet - anders wordt ’t vanzelf een smoothie :) (ook lekker) Wil je de vruchtjes heel houden, leg frambozen dan naast elkaar op een bordje in de vriezer. Eenmaal per stuk goed hard geworden,  kun je ze makkelijk bij elkaar in een afsluitbaar bakje in de vriezer doen.   

Zelf kweken? Kies dan voor de herfstframboos!
De framboos gaat al héél lang mee, in heel Europa werd vroeger veel frambozen wild geplukt, nu zijn ze vooral nog in Scandinavië te vinden. In het wild vind je nauwelijks nog frambozen in Nederland.

Als je zelf aan de slag wilt met een frambozenplant in je tuin of balkon, weet dan: er zijn twee types, namelijk herfstframbozen en zomerframbozen. Zomerframbozen zijn kwetsbaarder om te kweken, maar geven eerder oogst: vanaf eind juni tot eind augustus.

Herfstframbozen zijn sterkere planten, hebben minder last van ziektes en zijn makkelijker te snoeien en vaker verkrijgbaar bij tuincentra. Je krijgt een latere, maar langer doorlopende oogst - vanaf augustus tot de eerste vorst. Zo vers van de plant, daar gaat toch niks boven?

Richard Sjerps brengt zijn bio zachtfruit zelf bij Hofweb, maar verkoopt het ook aan huis. Dus als je in de buurt bent, (Hem, bij Hoorn) ga gerust eens langs.

Respect Richard, we smullen… en we zien je maandag weer met een nieuw vrachtje :)

Sla je slag en bestel onze actie-frambozen