Zomeruien en verse knoflook

Haal het meeste uit je verse ‘alliums’

Vers van ’t land - vrijdag 9 juli 2021 - door Suzanne

Yes! Alle verse ‘loken' zijn weer beschikbaar: van verse zomerui, bossjalot tot bosknoflook en bosprei. Wat hebben ze gemeen? En hoe haal je het meeste uit je ‘alliums’?

Alle ui-achtigen bevatten het zwavelhoudende stofjes allicine. Vandaar de term ‘allium’, ui achtige. Dit stofje komt vrij na het kneuzen/snijden van de ‘loken’ (tranende ogen!) maar verdwijnt goeddeels bij verhitting. Als je om gezondheidsredenen alliumsoorten kiest, voeg je de Allium het beste pas vlak voor het opdienen (rauw) toe aan je maaltijd.

Allicine is een natuurlijk antibioticum dat in je spijsverteringsweg alles wat het tegen komt stevig desinfecteert, beginnend bij je keel- en mondholte. Knoflook en alle soorten uien werken dus antiviraal en antibacterieel. Maar bovenal geven alle alliums smaak aan je eten!
 

Al trek gekregen? Kies uit Alle Alliums!

Vier tips om het meeste te halen uit je ‘alliums’:
 

  • De stengels van alle verse alliums zijn heerlijk bruikbaar. Wat grover, meestal, maar verder inzetbaar als het loof van lente-ui; snipperen over een salade, of een stevige kruidenboter van maken.
     
  • Verse alliums zijn extra sappig, dat zorgt voor die kenmerkende stevige geur! Goed fijngehakt of geperst geeft verse ui en knoflook de meeste smaak, want dan snijdt je de meeste cellen kapot, waardoor de smaakstofjes optimaal vrijkomen.
     
  • En… knoflookgeur na de maaltijd? Dat valt niet te ontkennen. Dat zijn die oh zo gezonde zwavelstofjes :-) Een beetje peterselie na de maaltijd doet wonderen, maar citroensap helpt ook.
     
  • Bewaren doe je best niet te lang met verse alliums: eet eerst het loof en binnen een paar dagen ook de verse uien.
     

Zó bewaar je verse uien en co:
 

Gebruik je verse ui-achtigen mét loof het eerst: het blad verdroogt snel. Verse alliums waar het loof al vanaf is, zijn daarna in de koelkast nog zo’n dag of vijf te bewaren. Langer dan dat, en ze kunnen gaan schimmelen.

Vanaf de herfst komen de uien van het land die zich meer lenen voor lange bewaring. Die ken je van de winterse maaltijden, en bewaar je zelf in schuur, kelder, of donkere pot op kamertemperatuur. Probeer dat niet zelf met zomeruien; zonde van die sappige verse smaak! 

Verse uien bevatten relatief veel vitamines B en C. Ze zijn een bron van mineralen als calcium, fosfor, magnesium, koper, ijzer en zink.
 

Hier vind je alle 'alliums', direct van onze telers