Aspergetijd: neem het ervan!

De ultieme seizoensgroente is er weer: het Brabantse 'witte goud'...

 

Nieuws - woensdag 22 april 2020 - door Suzanne

Asperges dóen wat in je mond. De delicate kenmerkende smaak van witte Asperge is romig en tegelijk fris. Deze bijzondere seizoensgroente wordt ook wel het 'witte goud' genoemd. Wat er zo bijzonder aan is? Lees hier meer :-)

Bestel hier onze kraakverse biologische Asperges

Oogstseizoen witte asperges

Het Nederlandse Aspergeseizoen wordt op de tweede donderdag van april traditioneel geopend. De periode van de run op de Koningin van de groente - of het 'witte goud', breekt dan aan. Asperges zijn de jonge scheuten, die vanaf eind maart uitlopen vanuit de meerjarige wortelstokken. Het zijn dus planten die jaren bij de teler staan, niet zoals de meeste voedselgewassen, die na hun groeiseizoen geoogst worden en verdwijnen van het land.

Timing is alles: eén barstje in de opgehoogde aarde, en het is zover.

De roomwitte stengel mag niet zelf z’n karakteristieke koppie boven het maaiveld uitsteken - dan zou hij door het licht meteen verkleuren. Na 24 juni, de langste dag van het jaar, stopt traditioneel de oogst van alle Asperges. De planten krijgen nu de tijd om voedingsstoffen op te slaan, voor het volgend jaar. Een echte, (meerjarige) seizoensgroente dus!

Asperges worden ook na de oogst uiterst delicaat behandeld, en zijn kraakvers absoluut op hun best. Bewaar asperges dus zo kort mogelijk - maar altijd vochtig. Bijvoorbeeld in een natte theedoek, in de koelkast.

Tips en trucs voor het gebruik van Asperges

Na een koud waterbad van een half uur, laten Asperges zich makkelijker schillen. Snij voor gebruik 2-3 cm van de houtige uiteinden af. Schil een Asperge van de kop af naar beneden toe, om de kop te sparen. Het witte schilletje haal je eraf met een dunschiller, draden wil je niet. De schillen gebruikt men als basis voor Aspergesoep. Kook Asperges in een ruime pan waarin ze net onder water liggen afhankelijk van de dikte in 8-10 minuten gaar.

Bestel hier je biologische Asperges, direct van onze teler Luuk

Nog een paar Aspergeweetjes:

  • Wij krijgen onze biologische Asperges van landgoed 'De Buitenman' in Lage Mierde, diep in Brabant. Luuk Romme en zijn gezin zijn onze directe telers. Petje af, familie Romme!
  • Hofweb levert 1e en 2e klas witte Asperges, waarbij er verschil in dikte en structuur. Ondanks een hardnekkig misverstand... de dikte van Asperges heeft géén invloed op de smaak.
  • Asperges zijn gezond! Boordevol vitamine K en B - en ze werken ook vochtafdrijvend, opgehoopte afvalstoffen worden afgevoerd door je nieren - en ja, dat heeft effect op je ochtendplasje :-)

Een klassieke Aspergesoep? Of kies je voor avontuur in de keuken? Bekijk deze recepten met Asperges voor meer inspiratie.