De mooiste en belangrijkste dingen in het leven.... zijn gratis :-)

Déél je geluk, met vlinders en bijen - bestel je gratis zakje Bloemenzaden en win een De Bolster Zadenpakket t.w.v. €35,-

Nieuws - woensdag 22 april 2020 - door Suzanne

Zonder bloeiende bloemen, met nectar en stuifmeel, verdwijnen nuttige insecten steeds meer uit onze natuur. Met het zaaien van biologische bloemen, creëer je snel en makkelijk bestrijdingsmiddel-vrije havens voor de insecten. Hoe meer bloeiende bloemen - hoe meer vreugd… Aan de slag dus!
 

Bestel hier je gratis zakje Bloemenzaadjes
 

En let op: wie de boel het mooist in bloei zet, wordt beloond! Zaai, vertroetel de zaadjes, en maak een inspirerende foto van de bloeiende bloemen. Dan kiezen wij een gelukkige; de winnaar ontvangt een zadenpakket van De Bolster t.w.v. 35,- euro.

Hoe moet dat nou, zaaien? Volg de stappen hieronder voor mooie biologische bloemen in je eigen tuin, balkon of bloembak.

Stap 1: kies je plekje

Een vrij stukje van je tuin, een kale plek in berm of plantsoen, een flinke bloempot met verse aarde: alles kan. Werk de grond wat om voor het beste resultaat, haal eventuele wortels of onkruid weg. Zo hebben de zaden minder concurrentie. Maak de aarde waar je zaait goed vlak. Let op: zaaien in bestaand gras werkt niet goed. Gras is taai spul :-) de meeste bloemen zullen het daartegen afleggen. En: hoe meer zon, hoe beter!

Stap 2: het zaaien

Kieper niet het hele zakje in een keer leeg :-) één zakje zaden is voldoende voor 10m2. Strooi dus eerst wat in je hand en daarna op de grond, je kunt ook rijtjes maken. Dan zie je waar je al gestrooid hebt. Als vuistregel kan je aannemen dat een zaadje zo’n 10 vierkante centimeter nodig heeft. Niet elk zaadje zal succesvol zijn, maar ga in je enthousiasme echt niet te gul zaaien: dan zullen je bloemen elkaar verdringen. Anderhalve meter afstand houden hoeft uiteraard niet ;-)

Stap 3: vertroetelen 

Strooi wat losse aarde over de zaadjes heen, of hark voorzichtig de grond wat om, op een groter oppervlak. Druk het geheel zachtjes aan zodat de zaadjes niet wegwaaien. Dikkere zaden, zoals zonnebloem, mag je wel 1 a 2 centimeter de grond in duwen, dan kiemen ze beter. Als het droog is, zoals nu, geef dan regelmatig water. Vooral gedurende de eerste twee weken, als de plantjes net opkomen. Doe dat voorzichtig. Een gieter met een broes is een fijn hulpmiddel, bij een bloempot is een flinke plantenspuit ook prima.

Klaar!

Nu zijn de zaadjes gezaaid. Als je in april zaait, zal je na zo’n zes weken al kunnen genieten van de eerste bloemen, wel tot in september. Je kunt overigens blijven zaaien, tot eind juni. Als je laat zaait, zullen sommige bloemen zich in het najaar ‘settelen’, en dan pas volgend voorjaar bloeien. Leuk aan deze bloemenmix: eenmaal uitgebloeid zullen de zaadjes zich over je tuin verspreiden, dus je ziet volgend jaar her en der nakomelingen. Een blijvend cadeau voor de bijen, en jezelf - dus :-)

En als je eenmaal tussen de bloemen zit, vastleggen! De inspirerendste foto wint het Bolster Zadenpakket t.w.v. 35,- euro. Hoe dit verder in zijn werk gaat, laten we je nog weten.
 

Bekijk hier alvast ons assortiment biologische zaden