Bovengemiddeld gezond, buitengewoon lekker

Bataat of zoete aardappel: wat doe je ermee?


Productnieuws - ma 7 sept 2019 - door Suzanne

Voor miljoenen mensen vormt de yam, zoete aardappel of bataat een basisbestanddeel van het dagelijks eten. In Azië, Afrika en Latijns Amerika bijvoorbeeld, waar de zoete aardappel zijn oorsprong heeft. Inmiddels is de teelt in Nederland ook succesvol, maar zoete aardappelen van de vollegrond kennen een korte oogstperiode, het is een echte najaarsspecialiteit met een piek in september en oktober. Onze Limburgse teler Joep legt in dit filmpje uit hoe dat zit.

Zoete aardappel is een goede bron van vitamine A, C en vitamine B6: daarmee is deze groente bovengemiddeld gezond, en een sterke plus voor onze weerstand. Speciaal voor kinderen en zwangere vrouwen is vitamine A belangrijk om goed op peil te houden: dit is de vitamine die voor groei (en herstel) van ons lichaam zorgt.

Bataat vers van het land, bestel je hier

Er zit zo veel bètacaroteen in zoete aardappel dat je met slechts 100 gram je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A binnen krijgt. Verder bevat bataat complexe koolhydraten, die worden geleidelijk afgegeven aan ons lichaam - dat betekent dat geen piek in je bloedsuikerspiegel krijgt. Doordat er veel voedingsvezels in zitten, houd je lang(er) een verzadigd gevoel.

Wist je dat zoete aardappel 2 x zoveel voedingsvezel bevat dan een gewone pieper? Je kunt deze oranje groente bakken, stomen, pureren… Maar ook rauw eten, bijvoorbeeld geraspt in een salade. Doordat zoete aardappel complexe koolhydraten bevat, en extra veel voedingsvezels, zorgt de bataat voor een langzame opname van energie en een langdurig gevoel van verzadiging.

En: hoe sterker oranje van kleur, hoe voedzamer en smaakvoller de wortel. Mjam!

Laat ‘m vooral ongeschild: even schoonschrobben is genoeg. In de schil van bataat zit bijvoorbeeld de meeste vitamine A en bétacaroteen: met 100 gram zoete aardappel heb je je portie vitamine A voor de dag al binnen. Verder is bataat rijk aan vitamines C en B6. En buitengewoon lekker, voor jong en oud... ik herinner me het maken van véle babyhapjes bataat... :-)

Driemaal kookinspiratie, met zoete aardappel in de hoofdrol