Nieuws van het land - vr 25 sept 2020 - door Suzanne
Je wist het vast al: alle leden van de familie ui (Allium) bevatten verschillende behoorlijk gezonde stofjes. Naast uien behoren ook Prei, knoflook, bieslook en Sjalotten tot de Allium-familie. Ui is uitstekende smaakmaker én immuunversterker, met diverse vitamines B en zwavelstoffen.
Alliums helpen ons cholesterol onder controle te houden en onze bloedsuikerspiegel te stabiliseren. En ze bevatten veel vezels voor een gezonde darmwerking. Genoeg redenen dus, waarom Alliums al eeuwenlang zo geliefd zijn in onze keukens! Maar de ene ui is de andere niet. Bosui, witte of rode ui, bewaarui of verse ui, en… Sjalot. Het liefste meisje van de klas. Delicaat, zoetig, en mooi gevormd :-)
En wist je dat:
Sjalotten vormen ondergronds klisters of teentjes, en zo’n cluster van een handjevol bollen, die pel je van elkaar af als ze oogstrijp zijn. Grappig he, dat langwerpige? Handig snijden hoor, in de keuken :-) Onze trouwe telers Jos, Ellen en Klaas-Jan van GAOS, goed voor vele honderden kilo's aardappels, pompoenen, wortels en kolen per week... zijn gelukkig ook altijd te vinden voor noviteiten, zoals deze bijzondere 'Cuisse de Poulet'!