'Cuisse de Poulet', vernieuwende Sjalot van trouwe telers Jos en Ellen

Nieuws van het land - vr 25 sept 2020 - door Suzanne

Je wist het vast al: alle leden van de familie ui (Allium) bevatten verschillende behoorlijk gezonde stofjes. Naast uien behoren ook Prei, knoflook, bieslook en Sjalotten tot de Allium-familie. Ui is uitstekende smaakmaker én immuunversterker, met diverse vitamines B en zwavelstoffen.

Alliums helpen ons cholesterol onder controle te houden en onze bloedsuikerspiegel te stabiliseren. En ze bevatten veel vezels voor een gezonde darmwerking. Genoeg redenen dus, waarom Alliums al eeuwenlang zo geliefd zijn in onze keukens! Maar de ene ui is de andere niet. Bosui, witte of rode ui, bewaarui of verse ui, en… Sjalot. Het liefste meisje van de klas. Delicaat, zoetig, en mooi gevormd :-)

Bestel hier je versere, biodynamische Sjalotten

‘Cuisse de Poulet’ is een langwerpige, Franse sjalot van onze teler GAOS. ’Kippendij,’ als je de naam letterlijk neemt...

En wist je dat:

  • Sjalotten de verfijnde zusjes van ui zijn? Vraagt je recept om een delicate toevoeging, gebruik dan een sjalotje in plaats van een ui: de smaak is echt anders. Scherp, maar ook een hint zoet.
  • Als je Sjalotten verwarmt, de suikers karamelliseren, waardoor die typische, iets zoetige smaak ontstaat? Niet bedoeld als basis ingrediënt voor een fikse stamppot, dus - wél voor net even dat speciale subtiele smaakje :-)
  • Alle uien rauw meer voedingswaarde bevatten dan gekookt? Snipper eens een sjalotje over je salade, of zelfs over een boterham met kaas… En let op: sjalotjes prikkelen je ogen sterken bij het snijden, dan gewone uien!

Sjalotten zijn nooit bolrond, als een echte ui - ze groeien net als tulpenbollen, en vormen liever een theekransje!

Sjalotten vormen ondergronds klisters of teentjes, en zo’n cluster van een handjevol bollen, die pel je van elkaar af als ze oogstrijp zijn. Grappig he, dat langwerpige? Handig snijden hoor, in de keuken :-) Onze trouwe telers Jos, Ellen en Klaas-Jan van GAOS, goed voor vele honderden kilo's aardappels, pompoenen, wortels en kolen per week... zijn gelukkig ook altijd te vinden voor noviteiten, zoals deze bijzondere 'Cuisse de Poulet'!

Bestel je 'Cuisse de Poulet' sjalot, direct van de teler