Filmtip: The Biggest Little Farm

"Tijdens het kijken werd ik vooral geraakt door de werkwijzes die ik ook herken bij onze boeren.
Vooral het pionieren met nieuwe, natuur inclusieve landbouwpraktijken."


29 dec - Blog - Lambertus

Lekker zo die vrije dagen in de kerstvakantie. Ik gebruik ze naast een fijne tijd met gezin, familie en vrienden ook om me, als het even kan, terug te trekken. Alleen erop uit in de natuur, die steeds meer aan het vertragen is; een prima spiegel, want mijn hele systeem resoneert mee; vertraging.

Gek eigenlijk hè, dat we ons in december zo druk kunnen maken i.v.m. de feestdagen, terwijl onze innerlijke natuur eigenlijk zegt: slow down! Ik merk het ook aan mijn lijf, die, eenmaal in de rust gekomen, gezonde weerstand biedt tegen de 'to do' stand. 

Dus na een fijne wandeling lekker op de bank of vroeg naar bed met... in mijn geval de laptop waar ik nog wat inspirerende films klaar heb staan, die ik nog graag wil bekijken. Een daarvan is - en misschien heb je hem al gezien, of net als ik nog op 't lijstje - The Biggest Little Farm. 

Een documentaire over een Amerikaanse 'burgerstel' die inhoud willen geven aan hun leven. Ze denken hun idealen vorm te kunnen geven door boer en boerin te worden op hun zelf te creëren boerderij zoals je die vooral uit de kinderboeken kent; een fijne plek en maximaal in harmonie met de natuur.

Ze kopen met behulp van investeerders een flinke lap grond die... volledig uitgeput blijkt te zijn door een manier van landbouw bedrijven die in die regio gangbaar is. De teeltaarde is bikkelhard, biodiversiteit ver te zoeken. Handen uit de mouwen dus!

Bij het bekijken van de film werd ik vooral geraakt door de praktijk die ik ook herken bij onze boeren. Vooral het pionieren met nieuwe, natuur inclusieve landbouwpraktijken.


Te beginnen bij Wil, mijn 'oude' baas voordat ik met Hofweb begon. Als fruitteler zijnde is hij altijd bezig met nieuwe voorwaarden te scheppen om zijn bedrijfsvoering zoveel mogelijk in harmonie met de natuur te laten verlopen.

De natuur voor zich laten werken. Dieren in dienst te laten staan van een gezonde landbouw, ook al is hij in eerste instantie fruitteler. Kippen, kalkoenen, schapen, er scharrelt van alles rond in zijn boomgaarden.


Of neem 'ons' gemengde akkerbouwbedrijf GAOS, waar niet alleen maar gewassen worden geteeld, maar ook kippen, schapen en koeien (die in de winter in een heel bijzondere strostal rondlopen) met een heel bewust doel; het vergroten van de vruchtbaarheid en biodiversiteit om zo de veerkracht van de bodem en gewassen te stimuleren. 

Wat ik vooral van 'onze' boeren heb geleerd is dat iedere boerderij een heel aantrekkelijke biotoop kán zijn, waar het barst van leven en niet alleen het eindproduct het doel is.

En wat me ook opvalt is dat dergelijke bedrijven niet alleen mij inspireren, maar ook een grote aantrekkingskracht hebben op andere mensen die hun leven zin willen geven. Personeel is dan ook zelden een probleem. Heel anders dan veel boeren die met zo weinig mogelijk arbeid streven naar een zo hoog mogelijke productie. Je ziet en voelt het verschil in sfeer heel duidelijk!

En ik voel me ook rijk, want ik mag producten uit die geweldige biotopen verkopen. Dat had ik als gangbare boerenzoon, waar ik vooral de monocultuur heb leren kennen, 20 jaar geleden nooit gedacht.

De film The Biggest Little Farm roept dit allemaal bij me op en wil ik je daarom ook van harte aanbevelen; een echte aanrader in deze 'terug-trek-tijd'. 

De film laat namelijk ontzettend mooi zien wat je met 'je hart volgen' en aan de ene kant, eigen-wijs zijn, maar tegelijkertijd open staan voor het nieuwe, allemaal kunt bereiken.

Naar de website & film van 'The Biggest Little Farm' >>

In dat licht bekeken heb ik heel veel goede moed voor ons toekomstige Nederlandse voedsellandschap, waarin de pioniers al een tijd aan het ontginnen zijn en de grote massa, hopelijk, op een mooie manier zal volgen. 

De vraag is alleen, durven de boeren in Nederland ook de 'grootste kleine' te worden of zijn we al teveel verslaafd geraakt aan de ogenschijnlijke onomkeerbare schaalvergroting? 2020, ik ben nu al nieuwsgierig naar wat het gaat brengen en welke wegen er worden ingeslagen.

Vanuit het hart van Hofweb wens ik jou en je dierbaren een heel fijne wissel toe en een inspirerend 2020! 

Hartelijke groet,
Ook namens Peter, onze Boeren en alle Collega's,

Lambertus