Boer Klaas Jan, over het belang van een vitaal bodemleven

Nieuws - woe 9 sept 2020 - door Suzanne

Een bekend gezicht deze zomer: sproeiers die midden op een hete dag duizenden liters water over boerenland verspreiden. Dweilen met de kraan open? Droogte, afgewisseld met extreme regenval: het maakt het boerenbestaan er niet eenvoudiger op. Hoe gaan biologische boeren om met de onzekerheden van een veranderend klimaat?

Biologische boeren zoeken de oplossing ondergronds. Een gezonde bodem is het hoogste streven: daar komen de meest vitale gewassen vanaf. Maar een gezonde, evenwichtige bodem heeft meer voordelen - juist voor de samenleving als geheel. Een vitale bodem werkt als een spons. In natte tijden absorbeert ze water en houdt dat vast, in droge tijden geeft ze water langzaam af. Precies wat we nodig hebben bij weersextremen die horen bij een veranderend klimaat. Lees verder, wat onze boeren doen voor het klimaat.

En ga zelf aan de slag: 5 waterbesparingstips voor thuis

Boer Klaas-Jan van GAOS, gemengde bio-dynamische akkerbouwbedrijf in de Flevopolder (zie filmpje minuut 1.30 tot tot 4.30 minuut.) vertelt het volgende: “Het grootste deel van onze percelen hebben we nog nooit beregend. Als je goed voor je bodem zorgt, door hem zo min mogelijk ‘dicht te rijden’ met zware machines, zo min mogelijk te bewerken door bijvoorbeeld ploegen en diep eggen, dan gaat dat bodemleven echt floreren, met allerlei nuttige beestjes die hun werk ondergronds doen. Door vaste mest van onze eigen koeien te gebruiken, in plaats van kunstmest, voeden we alles wat onder de grond leeft, en niet zozeer de gewassen zelf. Dat is ook de biodynamische gedachte."

Een gezond bodemleven zorgt voor gezonde planten, ook in moeilijkere weersomstandigheden. Bijvoorbeeld dat water beschikbaar komt voor de gewassen, in periodes van droogte.

Ook groenbemesters temperen de effecten van extreem weer: biologische boeren kiezen ervoor om de grond bedekt te houden door het zaaien van rust- en wintergewassen, waardoor zon en wind minder schade aanrichten aan een kale bodem. En met het Hofweb Bomenfonds plantten we afgelopen Kerst honderden jonge boompjes bij onze boeren. Een uitstekende manier om water langer vast te houden in de bodem. En een investering in de toekomst, breed gedragen door onze klanten: zij verdubbelden maar liefst de inleg in het fonds! Zo dragen we samen direct bij aan een verbeterde waterhuishouding bij onze biologische boeren en telers.

Onze telers en boeren zijn dus op allerlei manieren bezig om droogte het hoofd te bieden. Maar wist je dat meer dan de helft van het grond- en oppervlaktewater dat we gebruiken, voor rekening van individuele huishoudens komt? Waterbesparing thuis heeft dus ook serieuze effecten op droogte. Wat kun jij doen? Lees hier: vijf succesvolle waterbesparingstips voor thuis