Help tuinder Isabel aan zaden

Een bijzonder pompoenras wordt in stand gehouden: doe mee!

Productnieuws - za 7 nov  2020 - door Suzanne

Het is het zover: de Familie Pompoen is binnen! Een grote pompoen, groen/grijs, soms met mooie 'wratten'... en soms qua kleur meer oranje. Huh? Zoveel variatie? Hoe zit dat?

De Familiepompoen is persoonlijk veredeld door biodynamisch tuinder Isabel, en ‘grootgebracht’ door studenten op de Warmonderhof. Meestal kopen boeren en tuinders ieder jaar opnieuw zaden van de groothandel, bij de biologische teelt zijn dat dan ook biologische zaden. Maar zelf verder telen met een ras dat je bevalt, nieuwe generaties zaaien van een bijzonder soortje, en zo in eigen beheer 'veredelen'? Gebeurt nog maar zelden op het boerenbedrijf. Het is enorm arbeidsintensief, en je bent niet altijd zeker van een hoge opbrengst. Daarom grijpen boeren meestal terug op hybride zaden. Die moet je ieder jaar opnieuw kopen, ze vormen zelf geen vruchtbaar zaad - maar geven wél een voorspelbare opbrengst.

Een uniforme opbrengst is reuze handig voor supermarkten, waar afwijkende vormen en maten niet gewenst zijn. Maar pompoenen kennen net zoveel variatie als het leven zelf… :-) Dat weten biologische boeren en tuinders: zij zien juist de kracht van natuurlijke diversiteit. Tuinder Isabel waagde de sprong, met haar eigengereide pompoenveredeling. Dat levert déze grote (2,5 tot wel 5 kilo!) mooi grillige vrucht op. Uniek in de wereld!

Geef letterlijk vorm aan de pompoen van de toekomst: help tuinder Isabel om dit bijzondere ras in stand te houden.

Een folder met uitleg én een retourenvelop voor de zaden komt bij jouw Familiepompoen in je groene kratje. Stuur zo’n 20 zaden van jouw Familiepompoen naar ons retour via je groene krat. Hofweb zorgt dan dat ze bij tuinder Isabel terechtkomen. Je kunt de overige pompoenzaden ook zelf thuis zaaien, in ’t voorjaar. 

Doe mee, en bestel jouw Familiepompoen (op=op!)