Kleine oogst, grote appels

"We moeten het even serieus met je over de Santana's hebben"

Nieuws uit de boomgaard - vr 11 sept 2020 - door Lambertus

Even bij Maaike geweest; ze zat net samen met nog een klein ploegje collega boomgaarders aan de vrijdagmiddagborrel. Welverdiend, want de appel- en perenoogst is een intensieve tijd.

Ze stak gelijk van wal over de niet overhoudende appeloogst dit jaar, nadat ik een opmerking maakte in de trant van 'jullie zullen 't wel erg druk hebben'. "Nou, zo druk is het helemaal niet hoor... helaas."

Terwijl we via de schuur, waar een 'pluktreintje' met misvormde appels staat te wachten om gelost te worden, naar de boomgaard lopen, vertelt Maaike verder: 

"Tsja, deze zijn misvormd door de appelbloesemkever, die zijn er dit jaar in grote getale.

Ze leggen in het voorjaar hun eitje in een dan nog dichte bloemknop. Uit het eitje groeit een larve die de bloem van binnen leeg eet zodat deze niet meer een appel wordt, of nog nèt wel eentje, maar misvormd. Doordat 't kevertje een deel van de oogst weg pakt, hebben we veel minder fruit aan de boom hangen. En het fruit wát er nog hangt, groeit daardoor groter.

We moeten het sowieso even serieus over de Santana hebben, die heeft dit jaar namelijk nog veel meer mee gemaakt.

Beurtjaar
De oogst van vorig jaar was gewoonweg groot, heel groot. We hadden nog nooit zo veel Santana aan de bomen zien hangen. De boom zelf vond dit ook wat veel en besloot het daarom dit jaar even wat rustiger aan te doen. Een beurtjaar noem je dat. In een beurtjaar heb je weinig en daadoor grotere appels.

Warmte nu
Om kleur op de appels te krijgen, heb je finke temperatuurverschillen nodig tussen dag en nacht. Niet alleen de zon, maar vooral de temperatuur speelt een rol bij de kleuring van de appels. De afgelopen tijd waren de nachten vrij warm en pas de laatste week iets koeler. Je snapt 't al: geef ons maar een nachtje van 5 graden en wij zijn blij! De normaal zo knalrode Santana, is dus ietsje minder rood dit jaar.

Vorst
De kou zat 'm vooral in het voorjaar. Toen hadden we namelijk een flink aantal vorstnachten. Best wat bloemen zijn toen goed bevroren en zo nooit tot appel uitgegroeid. Bloemen die wel zijn bevrucht en tot appel zijn geworden, zijn soms ook misvormd, omdat ze het nét even te koud hebben gehad.

Heel sappig, met een fris zuurtje
Dus lieve mensen, de Santana's die deze ware survival hebben overleefd, zijn ontzettend dapper en - ook belangrijk - zeker niet minder lekker! Direct van de boom zijn ze heel erg sappig met een tintelent fris zuurtje. Maaike laat ze ook nog even bijkomen in de koelcel, waarna ze nog wat voller en zoeter worden. 

Vieren met een leuk prijsje
Maar nu moeten ze ook 'gevierd' worden, met als beloning een aantrekkelijk prijsje, want Maaike is er erg mee geholpen als de grote 'jongens' ook kwijt raakt en via de normale handelskanalen gaat dat niet.

De 'misvormden' wordt sap en moes van gemaakt, die kom je later dit seizoen dus nog een keer in een andere vorm tegen. 

De 'gewone' maat hebben we trouwens ook gewoon hoor, maar die GROTE, die moet je hebben deze week! Al sla je ze (gentle please) tot moes, bak je ze helemaal bruin of doe je ze lekker in de blender (slowjuicer dan hè :-))

Bestel GROTE Santana's voor een kleine prijs