Kijk, da's een hele pallet!

750 kg courgettes met hagelschade 'gered' door onze klanten.

Update zondag 14 juni 2020 door Lambertus

Afgelopen week berichtten we in deze nieuwsbrief over de hagelschade in de courgettes van onze teler Ellen. Hoe ze in een paar minuten onverkoopbaar werden... of toch niet?

Op social media ging 't los en al snel bleken de bekogelde courgettes roversgoed te worden. Doen we normaal gesproken een 225 kg; afgelopen week ruim 3 x zoveel.

Liefst 750 kg ging er over de virtuele toonbank. Kijk, da's een hele pallet, woooh! Ellen is iedereen die ze bestelde ontzettend dankbaar, dat zul je begrijpen :-)

En, ze zijn er nog, hoe lang en hoeveel, dat gaan we ervaren, want courgettes groeien snel met dit weer en de nieuwe, smetteloze exemplaren zijn alweer onderweg.

Lees hieronder meer over de courgettes, hoe ze ontstaan en wat we er zelf aan kunnen doen.

En toen was er eindelijk regen, maar ook (weer) hagel

Over de invloed van het veranderende klimaat, ook op ons dagelijks voedsel

Blog - zaterdag 6 juni 2020 door Lambertus

Droogte, een 'stille sluipmoordenaar' kopte een krant laatst. Twee jaar geleden kregen we er voor 't eerst echt mee te maken en werd, vooral in het nieuws, de noodklok geluid. Sindsdien is het alleen nog maar droger geworden.

Momenteel staat er vooral ander nieuws op de voorpagina's, waardoor dit echt een stille ramp aan het worden is. Lage grondwaterpeilen werden, mede door de 'eisen' van de landbouw in delta Nederland al kunstmatig geregeld, wat al een behoorlijke impact heeft gehad op ons landschap, afname van biodiversiteit en verhoging van de uitstoot.

Nederland, (ooit) hét land met een ideaal landbouwklimaat, waar 'wij' de controle over te water hadden; verkavelen en draineren van landbouwgrond, kanaliseren van sloten, het bemalen van de vele (kleine) polders en, de laatste decennia, steeds meer beregenen van gewassen. We zijn het (bijna) normaal gaan vinden en water van 'boven' was slechts incidenteel een probleem.

Maar de natuur beslist zelf over de hoeveelheid regen. Toen al en nu nog steeds. En die hoeveelheid regen, de mate waarin en de manier waarop het naar beneden komt, is mede het gevolg van hoe er met de aarde wordt omgaan en hoe landschap is ingericht.

Angst
Nu dat steeds duidelijker wordt, komt toch ook de angst om de hoek kijken voor het 'nu'. Raken we de controle over het water (van boven) kwijt? Kunnen we nog (genoeg) invloed uitoefenen? Tuurlijk, altijd! Alleen moeten we misschien leren de controle over het water (in directe zin) los te laten, en ons weer meer gaan richten op het herstel van de aarde zelf.

Antwoorden van de andere crisis
Grote hoeveelheden gezonde teeltaarde 'kweken' (humus in de aarde opbouwen), bos aanplanten, biodiversiteit bevorderen, hoeveelheid landbouw huisdieren terug brengen, waterpeil omhoog, minder uitstoten, etc, etc. De crisis die parallel aan de droogte crisis loopt, presenteert ons al een groot deel van de antwoorden. En biologische boeren, die niet alleen maar voedsel produceren, maar ook meehelpen om de natuur (weer) op te bouwen, is ook een belangrijk onderdeel van de oplossing (en iets waar wij, samen met onze boeren, graag ons steentje aan bijdragen).


Terug naar de realiteit van nu
Want als we dan met z'n allen met smart op water zitten te wachten, er een gejuich door de Hofweb gaat tijdens het gekletter van 'verse regen' op 't platte dak, houd je tegenwoordig ook al rekening met de extremen; naast dat je weet dat onze boeren nu ook aan 't juichen zijn, hoop je tegelijkertijd met ze mee, dat 't niet 'fataal' wordt. Grote hoeveelheden of hagel, hoe klein 't buitje ook zal zijn, kan een hele oogst vernielen.

En dat gebeurd steeds vaker, ondervinden ook onze courgette teler Ellen. Jaarlijks gaat er wel iets verloren de laatste decennia. Heel droog of ineens kletsnat of... hagel! Dat is echt verandert t.o.v. vroeger. 

Boerin Ellen: "Wat waren we Blij met de regen, maar niet blij met dat kleine hagel buitje; wat 'n schade direct aan het gewas zeg! Heel erg. Courgette kan niks hebben. De komende 2 weken hebben we dus alleen courgette met ernstige hagel schade..."

Natuurlijk laten we Ellen niet met de - voor de handel mislukte - oogst zitten. De courgettes smaken gewoon zoals ze horen te smaken, niets mis mee dus.
 

Bestel jij ook hagelschade Courgettes van Ellen?
 

Courgettes - hagelschade of niet - dit maak je ervan...