Artisjok, een gezonde delicatesse

Kleinschalig geteeld door Jans & Joep en
met geduld bereidt door jou wordt beloond met veel smaak

Vers van 't land - vrijdag 18 juni 2021 - door Suzanne

Artisjokkentijd. Deze exotisch uitziende groente is, je raadt het misschien al: familie van de distel. Als je artisjokken zou laten doorgroeien, krijg je van die prachtige paarse bloemen, zo groot als je hand.

Maar jong geoogst zijn de bloemknoppen van artisjok een echt feest op je bord; een zomerse delicatesse!

Daarnaast zijn Artisjokken super gezond. Zo hebbben ze een positieve invloed op de bloeddruk, lever en gal.

 

Ik ben nu al nieuwsgierig naar Jans' artisjokken :-)

Artisjokken bereiden doe je zo

 • Je haalt de buitenste, harde schubjes van de artisjokken en schilt de steel (dat is een verlengstuk van het hart).
   
 • Vervolgens halveer je de artisjok en verwijder je het harige gedeelte, wat later de bloem wordt als de artisjok doorgroeit.
   
 • Het zachte hart van de artisjok, en de bodem blijven nu over, omgeven door de zachtere schubben, dit geheel is wat je straks gaat koken.
   
 • Snijd de helften nog een keer door, tot je kwarten hebt.
   
 • Kook de kwarten artisjok in 20-30 minuten in gezouten water. Als de schubjes makkelijk loslaten is de artisjok gaar.


Je kunt nu de artisjokken schubje voor schubje afpellen, waarbij je alleen het onderste, zachte deel van elk schubje af knabbelt. Lekker met een yoghurtdip of vinaigrette! Eenmaal afgepeld wordt je geduld beloond: nu kom je bij het hart van de artisjok en de bodem uit: de echte delicatesse volgens de kenners :-)

Dit maak je met Artisjokken

Ze hebben er niet zoveel, wees er dus snel bij!


Deze artisjokken komen van GAOS telers Jans & Joep. Ze kregen het biodynamische boerenvak met de paplepel ingegoten en werken nu samen met hun ouders op het bedrijf. GAOS is één van de oprichters van Hofweb in 2004 en ze hielpen toendertijd als tieners al mee met inpakken van de 'eerste boodschappen'. Tegenwoordig zoeken ze als jonge telers nieuwe niches en bieden ons daarmee een nieuwe generatie bijzondere producten, zoals deze BD artisjokken van hun kleinschalige teelt die ze op authentieke wijze oogsten. 

Artisjokken komen van oudsher uit noordelijk Afrika en werden door de Romeinen en Grieken al verbouwd als voedsel en onderdeel van diëten. Wist je dat deze gezonde groente een hoge bloeddruk verlaagt en door zijn bittere eigenschappen een positieve invloed heeft op je lever en gal?

Er is helaas één maar: ze hebben er niet zoveel en vaak geldt: op is op. Wees er dus op tijd bij :-)