De Gouden Driehoek uit India

Zo ben je weer bijgespijkerd: Kerrie, Curry en Kurkuma

Productnieuws - woensdag 15 januari 2020 - door Suzanne

Oeh... druilerige januaridagen... Wat doen we daaraan? Het antwoord is simpel: hartverwarmend koken voor jezelf en je geliefden :-) Met de Gouden Driehoek uit India, bijvoorbeeld. Kerrie, Curry en Kurkuma: mijn ideale koksmaatjes voor gure dagen.

"Wat is eigenlijk het verschil tussen Kerrie en Garam Masala?" vroeg een klant ons juist deze week. Ik ben er even ingedoken... Er valt een hoop te leren over deze hartverwarmende Indiase kruidenmengsels.

Bekijk onze Kerrie, Curry en Kurkuma-kruiden

Kerrie is een allemansvriend :-) Iedereen heeft 't in zijn keukenkastje staan en het gaat - niet zelden een tikkie gedachteloos - in een maaltijd die smaak mist. Handig, onmisbaar bijna… Maar Kerrie verdient enige verdieping.

Het is een kruidenmengsel van oorspronkelijke Indiase kruiden en specerijen. In koloniale tijden hebben de Britten zich het inheemse recept voor ‘kari’ eigen proberen te maken, en doopten het om tot ‘curry powder’. En gelukkig voor ons heeft dit kruidenmengsel ook de rest van de wereld veroverd.

De precieze samenstelling van Kerrie? Die verschilt nogal per producent - van pittig tot mild. De meeste Kerriesoorten bevatten:

  •  gember (ook wel djahé)
  •  kardemom
  •  koriander (ook wel ketoembar)
  •  kruidnagel
  •  kurkuma
  •  komijn (ook wel djinten)
  •  en zwarte peper
     

De basis van Kerrie is echter altijd Kurkuma, ook wel Geelwortel. Daardoor krijgt Kerrie z’n gele kleur. Verse kurkuma is zo’n sterk spul, dat het nog dagen daarna aan je handen zit… Super gezond bovendien: boordevol kalium en magnesium. Gedroogd heet Kurkuma trouwens ook wel Koenjit. Volg je me nog? :-)

Om 't verhaal vollediger te maken: er bestaat ook Kerrie Masala. ‘Masala' betekent niets anders dan geroosterd. Alle masala's hebben een sterkere smaak en voeg je pas in een laat stadium aan je gerecht toe. Garam Masala is ook zo'n kruidenmengsel, lijkt op Kerrie, maar is net anders van samenstelling, én dus geroosterd.

Een curry associeren wij nu met een volledige maaltijd, al dan niet pittig. Curry-pasta is daarin het 'natte' mengsel van Kerrie-achtige kruiden en (kokos)olie. Zelf maken kan prima, kijk maar eens bij onze recepten. Enne... droom daarbij maar fijn van zonnig India :-)

Bestel hier Hofwebs Indiase Kruidenmengsels

Laat je inspireren door deze hartverwarmende recepten met Kerrie, Curry en Kurkuma