April Zaaimaand - ben jij klaar voor de start?

Alles voor je (moes)tuin, balkon of stadstuintje

Nieuws - woensdag 1 april 2020, door Suzanne

Of je nou klein behuisd bent, op driehoog achter (tijdelijk) achter de geraniums zit, óf uitkijkt op 'n groene oase... Tuinieren kan iedereen, en op elke schaal. Groot en klein leeft op van groen, en 'zelf doen' is nou eenmaal het allerleukst.

Wat kun je allemaal zaaien in april? Basilicum, Koriander, Dille, Peterselie... Courgette, Tomaat of Sla... Zonnebloemen, Goudsbloem of Cosmea... kun jij kiezen? Of probeer je ze allemaal?

Bekijk hier ons biologische zadenassortiment

Gebruik lege wcrolletjes om in te zaaien, degelijke terracotta potjes, zelfs in eierdozen schijn je al vooruit te kunnen. Laat (klein)kinderen meehelpen en de potjes beschilderen, of zelf zaaien. Op de vensterbank kunnen de zaadjes rustig opkomen. Zet ze als ze wat groter zijn in je tuin, of in een flinke pot op het balkon. Voor je het weet staat je huis en tuin vol eigen kweeksels :-) Wedden dat je de smaak te pakken krijgt?

Tuinieren werkt aanstekelijk... Gelukkig is dit groene 'virus' alleen maar gezond te noemen!

Ook verschillende groenten lenen zich uitstekend voor kleine tuinen of balkons: als je een flinke pot met aarde vult kun je deze zomer nog genieten van eigen Tomaten en Courgettes.

Stichting De Zaderij

Dat 'zelf doen' het leukst is, weten de tuinders bij De Zaderij als de beste. De meeste professionele tuinders kopen ieder jaar opnieuw zaden voor hun gewassen. Daarbij zijn ze vaak aangewezen op grote zadenfirma's zoals Bayer en Monsanto, die een selectie van duur, gepatenteerd zaad aanbieden. Zaad dat zo 'steriel' is (dat heet hybride) dat je zelfgewonnen zaadjes niet volgend jaar opnieuw kunt zaaien, zoals boeren vroeger, en hobbyisten altijd al deden. Maar gelukkig kan dat ook anders...

Stichting De Zaderij is een coöperatie van biologische boeren die zelf zaad vermeerderen en beschikbaar stellen voor boer én consument.

Enne, voor het geval je nog helemaal 'maagdelijk' begint aan tuinieren: we hebben ook duurzame compost en potgrond. Zo, nu heb je écht geen reden meer om aan tuinplannen (groot of klein) te beginnen. Klaar voor de start, dus? Go! :-)

Bekijk hier ons biologische zadenassortiment

Foto credits: Apeldoorn Direct, Hans Menke


Meer nieuws van De Hofweb Tijms