Linzen heb je in allerlei kleuren van de regenboog, dus je hoeft je nooit te vervelen :-) groene, bruine, zwarte, gele en oranje.… Juist die veelzijdigheid maakt linzen zo populair. Met name in India en omringende landen zijn linzen al eeuwenlang dagelijkse kost. Als soep, puree, basis voor curry en natuurlijk: ‘dahl’. Maar ook de nieuwe generatie foodies weet de linze te waarderen - gelukkig maar: linzen zijn goedkoop, duurzaam, lekker én heel gezond.
Wat zijn linzen, en waarom zijn ze gezond?
Linzen zijn de zaden van de vlinderbloemige linze-plant. Kleurige, plat-ronde erwtjes, die we gedroogd eten. Linzen worden vaak gespleten (dat wil zeggen dat ze in twee helften uiteenvallen). Er zijn ook linzen die heel blijven bij het koken: dat zijn vooral de groene en zwarte linzen.
Omdat linzen geen harde schil hebben, zijn ze lichter verteerbaar dan sommige andere peulvruchten.
Linzen bevatten veel eiwitten en voedingsvezels, waardoor ze relatief snel een gevoel van verzadiging opleveren. Verder werken linzen cholesterol- en bloeddrukverlagend. Wat willen we nog meer?
Linzen worden geschaard onder de ‘pre-' of 'pro-biotica’. In tegenstelling tot ‘anti-biotica’ zorgen deze stofjes juist voor een goed klimaat in je darmen, waardoor de juiste bacteriën hun nuttig werk kunnen doen, en zo een fijne basis vormen voor je gezondheid.
Ga alvast naar onze lekkerste recepten met linzen
Zoveel verschillende linzen… zoveel kookwijzen? Je hoeft je geen zorgen te maken, er zijn vuistregels voor de bereiding.
Beroemde peulvrucht
Een speciaal plekje in je hart mag je reserveren voor Du Puy linzen. Eh… niet te verwarren met ’Dupuis’! Ook lekker, maar, vergis je niet, daar gaat een heuse marketingmachine achter schuil ;-) Dupuis linzen zijn een ras, een broertje van de oorspronkelijke groene linzen uit het Franse dorp le-Puy-en-Velay, in de Auvergne. Linzen uit Puy, (‘de Puy’, op z’n Frans) hebben een keurmerk, Application d’Origine Protégée. Dat is een ‘beschermde herkomst’-keurmerk, net zoiets als je vindt op kwaliteitswijnen, die echt alleen uit een bepaalde streek mogen komen. Wat er zo lekker is aan echte linzen uit Puy? Tja, deels zorgvuldig gekoesterd imago… Maar topkoks zweren erbij - een mooie bite, die zeldzaam is voor linzen. Maar, inmiddels niet makkelijk meer verkrijgbaar. Aan zijn eigen succes ten onder gegaan? De meeste linzen die onder de naam ‘Dupuis’ verkocht worden, of zelfs onder de naam ‘Franse Linzen’, komen niet uit Frankrijk. Maar uit Canada, waar veel peulvruchten vandaan komen. Ze zijn wel vergelijkbaar met de befaamde linzen uit Puy, de rassen zijn erop geselecteerd.