“Wees lief voor elkaar en eet lekker, da’s goed voor de moraal”

Waarom chefkok en groenteboerin Mari Maris met Hofweb kookt

Blog- woensdag 8 april 2020 - door Suzanne

“De smaak en kwaliteit van je voedsel bepaalt het succes van een gerecht,” aldus chefkok en groenteboerin Mari Maris. Momenteel veroordeeld tot thuisquarantaine op haar Franse moestuin, deelt Mari haar recepten uit haar succesvolle kookboeken graag met ons. Omdat passie voor seizoensvoedsel nou eenmaal grensoverstijgend is.

“Ik geloof in eerlijke ingrediënten die op een ‘normale’ (lees: langzame, ouderwetse) manier zijn geproduceerd.”

Zo schrijft de bevlogen kokkin in De Groentebijbel, “omdat die zich in smaak onderscheiden van massaproducten. Niet omdat het hip is, maar omdat verse spullen zonder reisverleden gewoon het lekkerst zijn."

Mari woont en werkt grotendeels vanuit de Picardie in Frankrijk, waar ze met veel plezier groente verbouwt voor zichzelf en de lokale streekmarkt, én runt 's weekends restaurant aan huis. Tussendoor vindt ze ook nog de tijd om meerdere heerlijk-vuistdikke kookboeken te schrijven, zoals het recente 'Mari Plukt de Dag', hier te bestellen.

Nu we beiden veroordeeld zijn tot werken op afstand, beschrééf Mari voor Hofweb haar liefde voor Raapstelen :-) Lees je mee? En pak je recepten-schriftje er maar vast bij, hier spreekt de chef…

Bestel hier je Raapstelen direct van de boer

“Hoe zoiets lekkers als een raapsteel nou ooit een vergeten groente kon worden, geen idee. Nou, jawel, ik wéét het wel…” 

“Raapstelen zijn fragiel, vragen een vriendelijke behandeling tijdens transport, en in de winkel blijven ze geen dagen mooi in een kratje liggen. Dat is allemaal helemaal niet erg, maar daar denken ze bij de supermarkt anders over. En zo verdwenen met het oprukken van de grootgrutters de malse groene blaadjes in de vergetelheid."

"Hebt u even geluk dat uw groenten wél van iemand komen voor wie smaak en vers veel belangrijker zijn dan houdbaarheid! U krijgt raapstelen vers van het land, en als u ze dan gewoon niet te lang bewaart maar lekker opeet hebt u een voorjaarsfeestmaal.” aldus Mari.

Bekijk hier de voorjaarsrecepten van Mari Maris met Waterkers en Raapstelen, mjam...

 

Fotocredits: De Standaard en Mari Maris' boek De Saladebijbel


Meer nieuws van De Hofweb Tijms