Samen uitvinden...

Hoe we jaarrond van Nederlandse bodem kunnen eten

Blog - zondag 14 juni 2020 door Lambertus

Toen we 16 jaar geleden met Hofweb begonnen, was het biologische Groente- en Fruitassortiment van Nederlandse bodem door 't jaar heen veel beperkter dan nu. 

Pastinaken at je van september t/m maart, bietjes kwamen vanaf februari uit Spanje en appels kon je hooguit t/m april van Nederlandse bodem verkrijgen. Hoe anders is het nu. Teeltwijzes zijn verbeterd, bewaringen geoptimaliseerd, productie uitgebreid en raskeuzes ruimer geworden.

Resultaat is dat we tegenwoordig jaarrond Nederlandse Pastinaken kunnen eten, bietjes nog slechts zelden uit Spanje hoeven te komen en appels wel tot begin nieuwe oogst leverbaar kunnen zijn.

Alweer 't weer
Vergeten we nog een factor, het weer. Vorige week berichtten we er al uitgebreid over naar aanleiding van de door hagel getergde courgettes. Dat verandert, het wordt extremer. Zo hadden we vorig jaar tijdens de appeloogst te maken met hevige regenval, terwijl de appels echt van de boom af moesten. Een deel moest dus kletsnat in de koelcel worden gezet.

Het gaat hier om het vrij nieuwe ras Maribelle. Deze appel laat zich op biologische wijze zeer goed telen en is zeer geschikt om langer in de koelcel te bewaren. Hierdoor kunnen we weer langer van Nederlandse appels genieten.

Kletter nat de koelcel in, oh jee!
Een nieuw ras dus, wat ook inhoud dat er opnieuw moet worden ervaren hoe deze zich in de koelcel gaat gedragen onder verschillende omstandigheden. Doordat ze nat de koelcel in gingen, lijkt er zich een soort 'gist' op de appels te hebben genesteld. Klinkt niet zo smakelijk, maar op zicht hindert het niet. Het gaat er goeddeels af met wassen, maar de borstels komen niet overal. Rond het kroontje is dat lastig. Hier vind je dus zo nu en dan nog een witte plek (zie foto). Dit kan er gewoon worden afgewassen voordat je hem op gaat snacken.

Was mee!
Nu kan teler Hans Poley dit voor je doen, maar het wordt dan wel heel veel handwerk, stuk voor stuk (zie je het al voor je?) Dus vragen we je om Hans een handje te helpen.
Ook om te voorkomen dat de appels onbetaalbaar worden. En Hans en zijn biologische collega telers wisselen deze ervaring natuurlijk weer uit, zodat ze de volgende keer weer beter weten wat ze moeten doen onder deze omstandigheden.

Tweede klas? 
Dat deze appel lastig te verkopen is via het reguliere verkoopkanaal, moge duidelijk zijn. En het wassen van de appels, voordat jij ze in de hand hebt, kost ook extra geld. We hebben eraan gedacht om ze als klasse 2 te verkopen, maar daarvoor vinden we het nu nog te vroeg, ook omdat de appels verder nog hartstikke prima zijn. Uiteraard houden we de kwaliteitsontwikkelingen in de gaten en mocht een andere prijs wenselijk zijn, dan gaan we alsnog schakelen.

En mocht je nou niet tevreden zijn over de kwaliteit, dan stuur je ons gewoon een berichtje, zodat we ze kunnen crediteren.
 

Bestel Maribelle appels van Hans en was mee :-)