Kiemen laten ontspruiten in een weckpot

Voedingscoach Myrthe: De ene kiem eet je 't beste rauw, de andere juist verhit

Myrthe's blog - vrijdag 4 juni 2021

Wat een enthousiasme na mijn eerste blog over kiemgroenten! Op veler verzoek deze maand meer over kiemen, met praktische tips om thuis je eigen kiemgroenten te laten groeien, bijvoorbeeld in een weckpot!

Maar ook; welke kun je zo eten en welke kun je beter eerst verhitten. En we hebben weer een paar heerlijke gerechten voor je klaar staan met kiemen erin.

De basis is simpel. Alle (groente)zaden, pitten, granen, peulvruchten en noten kun je laten kiemen. Lekker, makkelijk en gezond. Maar er zijn grote verschillen in hoe je ze kunt eten.
 

Leuk en aardig, maar ik bestel kiemen liever :-)
 

Grote verschillen in hoe je kiemen kunt eten

De basis is simpel. Alle (groente)zaden, pitten, granen, peulvruchten en noten kun je laten kiemen. Lekker, makkelijk en gezond. Maar er zijn grote verschillen in hoe je ze kunt eten.

De kiemen van groenten, zoals broccoli, radijs en preischeuten, maar ook alfafa en tuinkers kunnen rauw gegeten worden. Maar kiemen van peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en mungbonen (‘sprouty’ kiemen en taugé) kun je beter nog even verhitten voor consumptie.

Rauwe bonen bevatten namelijk lectine, een natuurlijke gifstof waarmee een plant zich beschermt tegen insectenvraat. Een deel van de lectine verdwijnt tijdens het kiemproces, en een deel tijdens verhitting. En daarbij smaken warme gekiemde peulvruchten lekkerder dan rauwe ;-)

Kiemen van granen worden worden voornamelijk gebruikt om gekiemd brood van te bakken, of voor tarwegras smoothies bijvoorbeeld. Eenmaal gekiemd bevatten granen meer vitamines en mineralen en deze zijn ook beter beschikbaar, doordat onze darmen gekiemde granen makkelijker kunnen verteren. 

Mijn favoriete kiemmethode? In de weckpot!

Om thuis aan de slag te gaan met kiemen zijn er verschillende methodes. In de vorige blog schreef ik over de klassieke watten op een schoteltje-methode. Heel geschikt voor fijn zaad, zoals alfalfa of tuinkers. Mijn persoonlijke favoriet is kiemen in een weckpot: ideaal voor grotere zaden en peulvruchten, om je eigen taugé of broccolikiemen te kweken. 

Zo laat je zaden ontkiemen in een weckpot

  1. Doe hiervoor 1 of 2 eetlepels zaad in de grote pot en laat ze vervolgens 6 tot 8 uur weken in water. Kikkererwten, mungbonen, linzen, speltkorrels of radijszaad: kies maar!
     
  2. Het makkelijkst is om vervolgens een kunststof gaasje over de pot te spannen (stukje tule stof, visnet of horrengaas) en vast te zetten met een dik elastiek.
     
  3. Je giet de kiemen dan voorzichtig af en zet de pot op de kop en schuin weg (bijvoorbeeld in een vergiet). Spoel de kiemen 3x per dag (voor ontbijt, lunch en avondeten). Daarvoor vul je de pot met water en giet je de kiemen weer af. Het is belangrijk dat  het water weg kan (anders kan de boel gaan schimmelen). Het aanhangende water is voldoende voor het kiemproces. Zorg er ook voor dat er lucht bij kan komen. Het gaasje moet dus niet helemaal bedekt zijn met zaadjes.
     
  4. Zet de pot zo donker en koel mogelijk weg (maar niet in de koelkast: dat is te koud voor het kiemproces).
     
  5. Een eetlepel zaad geeft binnen een week een pot vol leven! Je kunt de kiemen als ze groot genoeg zijn, voor de laatste maal spoelen en laten uitlekken. In een afgesloten doosje in de koelkast zijn ze dan een paar dagen houdbaar.
     
  6. Veel plezier met je kiemexperimenten! 

Zomerse gerechten met verse kiemen

Over Myrthe

Hallo, ik ben Myrthe Johansen, (47) enthousiast Hofwebber en natuurvoedingscoach. Ik blog met regelmaat over voeding en gezondheid voor Hofweb, vanuit ervaringen in mijn eigen coaching-praktijk in Lelystad. Meer over mij? www.simplifyyourlife.nl.