"Fermenteren kun je leren!"

Voedingscoach Myrthe blogt: gezonde recepten en tips voor een groene(re) leefstijl

Blog - vrijdag 15 jan 2021

"Ik ben Myrthe Johansen, (46) enthousiast Hofwebber en natuurvoedingscoach. Ik blog met regelmaat over voeding en gezondheid voor Hofweb, vanuit ervaringen in mijn eigen coaching-praktijk in Lelystad. Meer over mij? www.simplifyyourlife.nl."

Januari: traditiegetrouw de maand om extra aandacht te besteden aan je gezondheid. En die begint... bij je darmen! De balans in je darmflora is snel verstoord. Door een antibioticakuur, verminderde weerstand en stress bijvoorbeeld. Maar ook door het eten van veel bewerkte producten met witmeel en suiker (denk nog even aan de kerststol...) ‘Slechte’ darmbacteriën, gisten en schimmels nemen dan de overhand en je kunt klachten krijgen als vermoeidheid, huidproblemen en je minder fit voelen.

Iedere darmflora is zo uniek als een vingerafdruk, gemiddeld hebben we tussen de 250 en 750 goede (en minder goede!) bacteriestammen per persoon.

Hoe zorg je goed voor de 1,5-2 kilogram aan darmbacteriën in je buik? Vezelrijk eten is stap 1 - vezels vind je vooral in groenten en fruit, de zogenaamde pre-biotica. Maar als je je buik écht wil verwennen dan eet je pro-biotica: gefermenteerde voeding.

Fermenteren is een techniek die al eeuwenlang wordt gebruikt om voedsel te conserveren of om een smaaksensatie te creëren met behulp van bacteriën, schimmels en gisten. De Aziatische eetcultuur kent veel fermentatie, maar ook in ons dagelijks leven vind je gefermenteerde producten: zuurkool, kefir, yoghurt, kaas en zuurdesembrood bijvoorbeeld. Bij fermentatie zetten bepaalde bacteriën en enzymen suikers in je voeding om in o.a. melkzuur. Zo krijg je levende micro-organismen die je darmflora ondersteunen bij de vertering. Dat doet een goede yoghurt dus ook al!

Groenten en fruit fermenteren doe je gemakkelijk zelf, bijvoorbeeld met een Pickle Press. Vijf tips voor thuis fermenteren:

  • Start simpel met harde groenten zoals wortel, bietjes en kool. Je snijdt minimaal 400 g groenten in kleine stukjes, masseert deze vervolgens met zout (2% van het groentegewicht). Die hoeveelheid zout is minimaal nodig om het fermenteren op gang te helpen.
  • Voeg eventueel een smaakmaker toe zoals miso, tamari of mirin, of een theelepel van je favoriete kruiden. Mosterd-, karwij- of venkelzaad combineren goed met diverse pickles.
  • Doe alles in de Pickle Press, duw het goed aan, draai de deksel erop en zoek een plekje op je aanrecht buiten direct zonlicht.
  • Dan wacht je vervolgens tot de smaak zuur genoeg is (en het fermentatieproces dus lekker bezig is). Na een dag kun je voor het eerst proeven - na twee dagen is de gemiddelde fermentatie afgerond. Precies goed? Tast toe! Mocht je schimmel zien of je pickle niet friszuur maar bedorven ruiken, dan is er iets fout gegaan - probeer het gewoon opnieuw.
  • Tijdens het picklen ontstaat een laag vocht. Veel van het zout zit in het vocht, dus dit gooi je meestal weg. Is je pickle nog te zout? Spoel de groenten dan af. Eenmaal gefermenteerd zijn je pickles nog 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.

Ga jij ook aan de slag met mijn recepten met gefermenteerde groenten? Ik weet zeker dat je buik er blij van gaat worden :-)

Gezonde groet!

Ontdek hier Myrthe's nieuwe recepten met gefermenteerde groenten