Blog - vrijdag 15 jan 2021
"Ik ben Myrthe Johansen, (46) enthousiast Hofwebber en natuurvoedingscoach. Ik blog met regelmaat over voeding en gezondheid voor Hofweb, vanuit ervaringen in mijn eigen coaching-praktijk in Lelystad. Meer over mij? www.simplifyyourlife.nl."
Januari: traditiegetrouw de maand om extra aandacht te besteden aan je gezondheid. En die begint... bij je darmen! De balans in je darmflora is snel verstoord. Door een antibioticakuur, verminderde weerstand en stress bijvoorbeeld. Maar ook door het eten van veel bewerkte producten met witmeel en suiker (denk nog even aan de kerststol...) ‘Slechte’ darmbacteriën, gisten en schimmels nemen dan de overhand en je kunt klachten krijgen als vermoeidheid, huidproblemen en je minder fit voelen.
Hoe zorg je goed voor de 1,5-2 kilogram aan darmbacteriën in je buik? Vezelrijk eten is stap 1 - vezels vind je vooral in groenten en fruit, de zogenaamde pre-biotica. Maar als je je buik écht wil verwennen dan eet je pro-biotica: gefermenteerde voeding.
Fermenteren is een techniek die al eeuwenlang wordt gebruikt om voedsel te conserveren of om een smaaksensatie te creëren met behulp van bacteriën, schimmels en gisten. De Aziatische eetcultuur kent veel fermentatie, maar ook in ons dagelijks leven vind je gefermenteerde producten: zuurkool, kefir, yoghurt, kaas en zuurdesembrood bijvoorbeeld. Bij fermentatie zetten bepaalde bacteriën en enzymen suikers in je voeding om in o.a. melkzuur. Zo krijg je levende micro-organismen die je darmflora ondersteunen bij de vertering. Dat doet een goede yoghurt dus ook al!
Ga jij ook aan de slag met mijn recepten met gefermenteerde groenten? Ik weet zeker dat je buik er blij van gaat worden :-)