"Mijn tip voor minder gluten: eet niet vaker dan één keer per dag hetzelfde graan"

Voedingscoach Myrthe blogt: gezonde recepten en tips voor een groene(re) leefstijl

Blog - vrijdag 15 april 2021

"Ik ben Myrthe Johansen, (46) enthousiast Hofwebber en natuurvoedingscoach. Ik blog met regelmaat over voeding en gezondheid voor Hofweb, vanuit ervaringen in mijn eigen coaching-praktijk in Lelystad. Meer over mij? www.simplifyyourlife.nl."

Granen: ze zijn voedzaam en je kunt er van alles mee maken. Denk aan brood, koekjes, pasta, couscous en zelfs zoete stroop. Simpel gezien bestaat een graankorrel uit een meellichaam (de binnenkant) die vooral koolhydraten en eiwit bevat. Dan is er de krachtige kiem met vetten, vitaminen en mineralen. Als laatste heb je nog de zemel (het omhulsel) met voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Tot zover klinkt het allemaal heel gezond. Toch krijg ik regelmatig mensen in mijn praktijk met pijn in hun buik, een opgeblazen gevoel, eczeem, obstipatie of juist diarree en vermoeidheidsklachten.

De oorzaak van veel klachten blijkt heel regelmatig een overgevoeligheid voor gluten te zijn.

Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, spelt, kamut, gerst, eenkoorn en emmer. Gluten is een kleverige substantie die luchtigheid en binding geeft aan brood, koek en gebak.

Enerzijds zijn we steeds meer van deze producten gaan eten en anderzijds is de hoeveelheid gluten door graanveredeling toegenomen, met name bij tarwe. Hoe meer gluten, hoe luchtiger het product wordt. Bij supermarktbrood wordt dus vrijwel altijd extra gluten toegevoegd: vandaar dat een doorsnee brood uit de supermarkt zo licht van gewicht is. Bepaalde stofjes in gluten (zoals gliadine) veroorzaken ontsteking van je darmslijmvlies. Dit zorgt voor een minder goede opname van voedingsstoffen. En op termijn voor een hyperpermeabele darm (ook wel leaky gut of doorlaatbare darm genoemd) wat zorgt voor nog meer ontstekingsactiviteit.

De oplossing? Minder tarwe, minder ‘lichtgewicht' brood en… variatie! Er zijn zoveel soorten granen...

Ook (psuedo) granen zonder gluten zoals teff, mais, rijst, boekweit, amaranth, haver en quinoa. En denk aan alternatieven zoals meel van kikkererwten, linzen of noten. Goed bruikbaar in (hartige) taarten. Ga uit van de stelregel: 1x per dag hetzelfde graan. Wat dacht je van ´s morgens havermoutpap, ´s middags een kop soep met een plak speltbrood en ´s avonds rode linzen fusilli met een rijkgevulde tomatensaus. Iets lekkers bij de thee? Dat kan ook glutenvrij. Ik deel graag twee recepten met je waar je buik zeker blij van wordt!

Gezonde groet!

Ontdek hier Myrthe's recepten met  glutenvrije alternatieven voor elke dag