"Verwarm jezelf met winterse Specerijen"

Voedingscoach Myrthe blogt: gezonde recepten en tips voor een groene(re) leefstijl

Blog - vrijdag 27 nov 2020

"Ik ben Myrthe Johansen, (46) enthousiast Hofwebber en natuurvoedingscoach. Ik blog met regelmaat over voeding en gezondheid voor Hofweb, vanuit ervaringen in mijn eigen coaching-praktijk in Lelystad. Meer over mij? www.simplifyyourlife.nl."

Bijna winter, hmm… bij uitstek dé tijd van het jaar voor verwarmende specerijen. Lees mee over de kracht van o.a. kaneel, kardemom en kruidnagel.

Hoewel specerijen al eeuwenoud zijn, worden smaakmakers zoals kaneel, gember, peper en kruidnagel ‘pas’ vanaf 1600 naar Nederland gebracht door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Toen exclusief en letterlijk peper-duur, nu overal verkrijgbaar, gelukkig.

Meestal worden specerijen vooral gezien als smaakmaker, maar specerijen worden sinds de oudheid voornamelijk ingezet als natuurlijk medicijn.

Kruiden en specerijen staat centraal in de ayurveda (Indiase geneeskunde) en de Chinese geneeskunde. Vanuit de Chinese voedingsleer heeft ieder voedingsmiddel een thermisch effect op ons lichaam. Bij kou kun je verwarmende specerijen gebruiken zoals kaneel, kardemom, gember, kruidnagel, peper, piment, nootmuskaat, kurkuma en steranijs. Iedere specerij heeft z'n eigen bijzondere (geneeskrachtige) eigenschappen.

Zo werkt anijs kalmerend op maag en darmen en verzachtend op de keel (denk aan warme anijsmelk!). Gember werkt ontstekingsremmend en tegen misselijkheid, bijv. In de zwangerschap. Kaneel (en dan het liefst Ceylonkaneel) kan de bloedglucosespiegel stabiliseren en het LDL-cholesterol laten dalen. Kardemom lijkt deze eigenschap ook te hebben. In de ayurveda wordt kardemom aan koffie toegevoegd om het bloeddruk verhogende effect van koffie tegen te gaan.
En kurkuma (geelwortel) is net als gember een krachtige ontstekingsremmer.

Wist je dat? Om de werkzame stoffen uit kurkuma beter te kunnen opnemen is peperine (uit peper) en vet nodig.

Nootmuskaat kan krachtig werken tegen bacteriën in de mond. Samen met kaneel, anijs en kardemom, gember en kruidnagel vormt het de smaak van speculaas en kruidnoten. Kruidnagel is een echte krachtpatser met een extreem sterke antioxidantkracht. Antioxidanten beschermen onze cellen tegen veroudering en beschadiging.

Tja… als je na het lezen van dit alles denkt dat je speculaasjes kunt eten om je cellen te beschermen moet ik je toch teleurstellen :-) De bijbehorende hoeveelheden suiker doet de werking van de specerijen zogoed als teniet. Maar door verwarmende smaakmakers en specerijen toe te voegen aan je dagelijkse maaltijden kun je zeker je gezondheid ondersteunen!

Warme groet,

Ontdek hier Myrthe's nieuwe recepten met de verwarmende kracht van winterse specerijen