'Courgettes Fleurs', een zomers oogstfeestje

Nieuws - vrijdag 21 augustus 2020 - door Suzanne

Deze weken is het oogstfeest bij Limburgse teler Ellen begonnen: er zijn zóveel bloemen en Courgettes aan de planten, dat er mini-courgettes met bloem en al geoogst worden. Zo krijgt de plant meer ruimte om enkele Courgettes op formaat te laten komen.

Bestel deze fraaie delicatesse: 'Courgettes Fleurs'


Even over de bloemetjes en de bijtjes :-) De mannelijke bloem van een Courgette bestaat enkel uit een dun steeltje en een bloem. De vrouwelijke bloem heeft een vruchtbeginsel - een minicourgette, met daaraan een bloem. Dat noem je een Courgette Fleur. Vanuit dit kleine vruchtbeginsel groeien de Courgettes tot hun bekende formaat (van 200-350 gram) Hoe kleiner, hoe lekkerder, overigens...

Ellen en haar collega’s zijn voor dag en dauw aan het werk. De bloem van de courgetteplant opent zich namelijk heel vroeg en sluit zich alweer rond tien uur 's ochtends. Hij bloeit dus slechts één dag. (!)

'Courgettes Fleurs' moeten binnen enkele uren geoogst worden: alleen dan blijft de mooie bloem intact. Een race tegen de klok voor onze biologische teler Ellen.

In die ene ochtend hoopt elke bloem bestoven te worden: alleen dan groeien de vruchten verder. Bijen brengen het stuifmeel van een mannelijke naar een vrouwelijke bloem. Dit is ook waarom je in een moestuin altijd minimaal twee Courgetteplanten nodig hebt: genoeg mannelijke en vrouwelijke bloemen, voor een succesvolle bestuiving. Na de bestuiving valt de bloem af en groeit het vruchtbeginsel verder tot een volwaardige Courgette. De groei van bloem tot middenmaat Courgette van 300 gram, duurt ’s zomers ongeveer 5 dagen. Mini-courgettes zijn dus al een stuk sneller oogstklaar: teler Ellen oogst van elke plant dagelijks één of meerdere vruchten.

Tip: mits gekoeld, bewaar je Courgettes Fleurs ongeveer 3 dagen. Je kunt Courgettebloemen mooi vullen, en bijvoorbeeld frituren. Mini-courgettes zelf zijn natuurlijk ook bruikbaar, omdat ze nog zo klein zijn smaken ze veel sterker dan 'gewone' Courgettes, en is het vruchtvlees een stuk steviger. Rauw als crudité, met een lekkere dip, of kleine schijfjes belegd met roomkaas/hummus, en wat basilicum. Mjam!

Meer inspiratie voor in de keuken vind je hier: