Radicchio Rosso

Wat het rossige broertje van Witlof met Shakespeare te maken heeft

 

Productnieuws - woensdag 20 nov 2019 - door Suzanne

Denk Romeo en Julia: "In fair Verona, where we lay our scene…" zo begint Shakespeare zijn meest bekende toneeltekst.  
Dát… is de setting voor Radicchio, ook wel genaamd ‘Roodlof’. In de streek rondom Verona, Italië wordt deze gezonde bladgroente al eeuwenlang geteeld. ‘Radicchio di Verona’, is een beschermde naam: alleen als ‘ie daar geteeld wordt, mag het kropje zo heten. De Roodlof die in ons land wordt geteeld, noemen we Radicchio Rosso. Heeft het uiterlijk van een kleine ijsbergsla, maar dan met wat lossere ombladen.

Even wat rechtzetten: het is geen sla :-) Radicchio kan rauw gegeten worden, maar is feitelijk het rossige broertje van witlof (en van groenlof, een ander prachtig bladgewas) en leent zich ook goed voor stoven, bakken of bijvoorbeeld verwerken in een fraaie groentetaart.

Bestel Radicchio Rosso hier

Gezond bittertje

Aan het lichte bittertje, best merkbaar als je ‘m rauw eet, merk je de verwantschap met witlof. Geen typische kindergroente dus. Maar, om maar even in uitspraken ‘van lang gelee’ te blijven: “Bitter in de mond, maakt het hart gezond.” Bitter is een van de vijf basissmaken die je smaakpapillen kunnen onderscheiden. Denk aan de bittere smaak van allerlei medicijnen, maar ook van grapefruit of een pittige andijviestamp.

Bitterstoffen stimuleren met name de lever en je spijsvertering, waardoor je eten beter verteert en afvalstoffen efficiënter afgebroken worden. Ze helpen je lichaam dus op een natuurlijke manier ontgiften. Zet bittere groenten dus met regelmaat op je menu: voor de afwisseling - en je gezondheid. En waan je ondertussen rustig figurant in een opvoering van Romeo en Julia…

Herfst op je bord

Die dieprode kleur dankt Radicchio aan anthyocaan: dat wat rode kool zijn fraaie paarse kleur geeft; én… herfstblaadjes rood doet kleuren. Echt waar! Seizoensgroente die zijn naam eer aan doet dus: Radicchio Rosso - de herfst op je bord.

Inspiratie met Radicchio

Onderstaand recept komt van culinaire fijnproever en moestuingoeroe Sarah Raven. In Engeland al ruime tijd een begrip: Sarah combineert een schat aan teeltkennis met jarenlange ervaring als topkok. Maar verder zijn we bij Hofweb nog blanco. Dus onze dringende oproep: wat maak jij met Radicchio? Stuur ons je Recept van de week en win 25,- euro Hofwebtegoed. Lees hier meer…

 

Bestel je Radicchio Rosso hier