Eet de Regenboog: verse Zomerbietjes in alle kleuren

De eerste oogst, vers van het land!

Nieuws - woensdag 24 juni 2020 - door Suzanne

Zomerbieten zijn er in vele soorten, van de roze-wit gestreepte Chioggia tot kanarie-gele (en die is ook nog oranje van buiten) Deze Regenboog-bietjes brengen je in een handomdraai op chique restaurant-hoogte… Rauw geraspt of geschaafd serveer je ze als vegan ‘carpacchio’ of als topping over een salade.

Gele en Chioggia bietjes zijn veel minder zoet dan de klassieke rode Biet, en hebben meer iets weg van Radijs. Rauw het lekkerst, dus.

Bestel hier je Regenboogbietjes, vers van het land

Deze soorten koken is eigenlijk zonde van de smaak - dat wordt al gauw wat laf. Klassieke Rode Bietjes kun je wel koken. En stomen, in de oven bereiden, of rauw verwerken in een salade of een smoothie.

Rode Biet tref je in het zomerseizoen soms aan met loof en al. Deze ‘geboste Bietjes’ of Bosbietjes komen altijd direct van de teler: zo vers, dat vind je bijna nergens… Het loof (blad en steel) is overigens ook prima eetbaar, versnipperd in een salade of kort geroerbakt. Probeer maar eens!

Waarmee laten Bietjes zich combineren? Wat dacht je van Blauwe kaas, Bosui, Gember, linzen en bijvoorbeeld Rozemarijn? Deze smaken accentueren de aardse smaak van Bietjes. Of denk aan Appel, Geitenkaas of Feta, Basilicum, Dille, Munt en Venkel: die geven Bietjes meer een frisse smaak mee.

Over de kooktijd van Bieten wordt veel (zin én onzin) geschreven, elke kok heeft zijn eigen voorkeur, lijkt het...

Helaas worden Bieten maar al te vaak wel een half uur tot een uur gekookt. Bij flinke Winterbieten is dat wel eens nodig - maar met verse kleine Zomerbietjes is het echt zonde! Als je ze heel kookt, dus zonder te schillen, blijven kleur en voedingswaarde grotendeels behouden en gaan de Bietjes niet ‘bloeden’. Verbaas je overigens niet dat Zomerbieten veel kleiner zijn dan hun soorten die ‘de bewaar’ in gaan, die komen pas in oktober van het land en hebben dus de hele zomer flink kunnen groeien.

Chefkok & groenteboerin Mari Maris geeft haar bietjes ook niet te lang :-) Haar tip uit de ’Groentebijbel’? (ook verkrijgbaar bij Hofweb) “Kook bieten liever niet te gaar; dan gaat veel van hun unieke smaak en stevigheid verloren. In kleine blokjes gesneden, is kort blancheren genoeg: 3 tot 5 minuten. Reken voor hele bieten, afhankelijk van de maat, 5 tot 10 minuten. Als u de gaarheid controleert, moeten ze aanvoelen als stevige aardappelen. Aangemaakt met wat olie laten ze zich ook heel goed roosteren in een oven van 180 °C; in partjes doen ze er 15 tot 30 minuten over.”

Laat het water je maar vast in de mond lopen. Hier onze recepten met verse Bietjes, in alle kleuren van de Regenboog!