Schilderachtig werkje: van de bloemetjes en de bijtjes (nou ja, hommels…)

Handmatig bestuiven bij Courgette-teler Ellen

Nieuws - dinsdag 26 mei 2020 - door Suzanne

Eh… een schildercursus, bij deze Limburgse bio-boerin? Nee hoor. Teler Ellen legt uit: “De gele courgettes heb ik met de hand moeten bestuiven, omdat er nog geen mannelijke bloemen aan de plant zaten. Gelukkig mocht ik mannelijke bloemen plukken, bij een collega tuinder hier in de buurt.”

Met een kwastje brengt Ellen stuifmeel van de mannelijke bloem naar de vrouwelijke. Dan kunnen de mini-courgettes gezond groeien. Een intensief handwerk…

“Nu de mannelijke bloemen aan de plant eindelijk ook bloeien, komen er hommels bij en mogen zij het bestuifwerk overnemen. Dát scheelt een werk!” lacht Ellen.

Ondanks het niet aflatende werk zijn Courgettes voor deze teler een favoriete teelt. “Dagelijks maak ik een rondje. Omdat je steeds terug komt bij elke plant: je kunt maandenlang blijven snijden. Dus krijg ik elke dag de kans om de nieuwe aanwas te begroeten,” straalt ze. “Deze week begint ons oogstseizoen!”

Bestel je eerste Nederlandse Courgettes direct van de teler

 

De allervroegste Courgettes worden bij teler Ellen in tunnels gekweekt. Maar als de spits van het seizoen eraf is, gaat de teler over naar de vollegrondsteelt. In het Limburgse Neer ligt de temperatuur altijd een graadje hoger dan in de rest van het land. Tel daarbij op de lichte grond, en je begrijpt waarom Limburgers altijd de primeur hebben, met deze zomerse groente :-)

“Maar we moeten onze planten nu wel stevig beregenen hoor, want het is me toch droog … ! ” Kortom, werk aan de winkel in Neer. En daar plukken wij weer de vruchten van!

Geniet van de eerste pluk van het seizoen: verse biologische Courgettes van Ellen

 

En doe hier kookinspiratie op, met de Courgette-recepten van Marie Sophie