Knolselder met Loof en verse Groenselderij

Een familie van Smaakmakers

September is de perfecte tijd voor jonge, malse Knolselder met loof, én verse Groenselderij. Smaakmakers, direct van onze biologische telers!

Bestel versere Groen- en Knolselder

Groen-, Bleek-, Blad- en Knolselderij zijn verre neefjes van elkaar. Allemaal ‘Schermbloemigen’, zoals dat heet. De één geteeld om zijn onderaardse knol, de ander om de stevige groene stengels, de derde als bladkruid, onmisbaar in soepen en sauzen. Lang geleden was het gewoon één gewas, met een harig wortelstelsel, een bitter knolletje en wat groene stengels met blad. Eetbaar? Mwah :-) Daar hebben boeren de afgelopen eeuw heel wat aan verbeterd. Door steeds planten uit te kiezen met de beste gewenste eigenschappen (langere stengels, bepaalde smaak, meer blad, of juist een grotere wortelknol) Die mooiste exemplaren werden niet geoogst, maar kwamen in bloei, zodat men de zaadjes kon gebruiken. Dan heeft de volgende generatie die je zaait, meer van die gewenste eigenschappen. Het klassieke veredelen, in een notendop.

En zou hebben wij dus, anno nu, een enorm assortiment aan rassen van de meest heerlijke groentes en keukenkruiden - een trits broertjes en zusjes Schermbloemige :-)

Wist je dat je selderijblaadjes opnieuw kunt kweken door het ‘kontje’ van een stronk groen- of bleekselderij in een glas water te zetten? Daar groeit dan weer blad uit. Mooi gebruik van je restjes :-)

Fan van juicen: probeer eens Groenselderij in plaats van Bleekselderij, je zult het verschil merken... Groenselderij is een stuk krachtiger en aardser van smaak. Bevat meer vezels en eveneens weinig calorieen: een ideale combi voor een dagelijkse shot gezondheid. In de keuken wordt de Groenselderij graag ingezet als smaakmaker is soepen en salades. Groenselderij heeft iets weg van Peterselie (ook een ‘Schermbloemige’) maar heeft een krachtigere en meer uitgesproken smaak.

Jonge Knolselder smaakt mild, kruidig en lichtzoet. Dat zoetige, bijna romige smaakje - een stuk zachter dan zijn grote winterse broer - maakt ‘m uitstekend geschikt voor een smeuïge puree. Half om half met aardappels bijvoorbeeld. En gebruik dan het loof ook, voor een mooie groentensoep, of heel fijn gesneden door een salade. En... van Knolselderij maak je natuurlijk een klassieke selleriesalade!

Ontdek onze kraakverse Groen- en Knolselderij met Loof

En laat je lekker inspireren door deze drie recepten met smaakmaker Selderij: