De Zaderij: biologische groentezaden direct van de boer

Zaai mee aan een gezonde toekomst

Productnieuws - di 9 maart 2021 - door Suzanne

‘Kriebelt’ het voorjaar ook al zo bij jou? Lekker aan de slag in je eigen tuin, of op je balkon of vensterbank…

Zelf iets zaaien is magisch. En wie weet eindig je wel met een smakelijke maaltijd uit eigen tuin! Maar je zult niet meteen zelfvoorzienend zijn… Voor het grootste deel van je eten blijf je afhankelijk van anderen.

Een appel, bloemkool of pompoen in een supermarkt in Londen, New York of Amsterdam, heeft vaak eenzelfde achtergrond. Boeren telen wereldwijd grotendeels dezelfde rassen en gewassen.

Dat komt omdat zaden veelal in handen zijn van gigantische zaadbedrijven, zoals Bayer en Monsanto. Zij hebben enorme macht - bepalen in grote mate welke soort groente en fruit er voor de consument verkrijgbaar is. Een zo hoog mogelijke opbrengst, een uniform uiterlijk en lange houdbaarheid zijn de belangrijkste eisen - smaak en voedingskwaliteit van ondergeschikt belang.

Het resultaat van deze handel is inmiddels bekend: wereldwijd neemt de biodiversiteit van onze gewassen in schrikbarend tempo af.

Gelukkig kan dat ook anders. Boeren coöperatie De Zaderij brengt zaadveredeling weer terug naar de (biologische) boerderij. Daar waar het begon!

Aan de slag met biologische groentezaden van De Zaderij

Van oudsher veredelden boeren zelf groenterassen. Op hun eigen akkertjes lieten ze de mooiste, lekkerste en gezondste planten in bloei komen en bewaarden daarvan het zaad.

Zo konden ze gewassen in de loop der tijd aanpassen aan veranderende omstandigheden. Aan een veranderend klimaat bijvoorbeeld - maar ook aan hun eigen wensen en die van de consument. Maar in de decennia van schaalvergroting en hogere productie-eisen gingen die boeren ‘niet snel genoeg’ en namen zaadbedrijven het stokje over. Nu zijn meeste boeren overgeleverd aan (duur!) gepatenteerd zaad, omdat er weinig anders beschikbaar is. Hybride rassen die zich niet laten reproduceren: ieder jaar opnieuw moeten dus zaden worden gekocht - kassa voor de grote zaadbedrijven, weinig keus voor de boer… 

Veredelen van groenterassen hoeft niet in een laboratorium plaats te vinden: de resultaten hoeven niet afgeschermd, gepatenteerd en vervolgens duur betaald te worden.

Stichting De Zaderij is een coöperatie van biologische boeren die weer zelf zaad vermeerderen en beschikbaar stellen voor boer én consument. Zij verdienen daar een eerlijk loon mee, en de lijnen zijn kort. Verschillende van onze Hofweb boeren zijn aangesloten bij de coöperatie.

Kies zelf de toekomst van jouw voedsel: wat zaai jij dit voorjaar?

Bekijk alle 20 soorten groentezaden