Oktober maakt mij blij: de eerste veldsla is er weer!

Deze herfsttopper bestel je direct van boer Joep


Ezels-oortjes, Lamb’s Lettuce, mache… welke liefkozende naam je ‘m ook geeft, ik kijk altijd reikhalzend uit veldsla. Vanaf oogstmaand oktober weer op mijn bord. Heerlijk!

Veldsla, familie van kalmerend kruid Valeriaan, is een beste groene manier om de koudere maanden door te komen. Hij blijft dapper doorgroeien tot het kwik flink onder nul daalt. Onze veldsla komt nu van teler Joep en Wiel van de Bool van bio tuinderij De Waog in Limburg.

Van alle groenten heeft veldsla een van de hoogste concentraties Omega-3 vetzuren, en een hoog gehalte aan vitamine C. Veldsla van 'reguliere' teelt, neemt via de gebruikte kunstmest extra veel nitraat in zich op, dat kun je beter vermijden. Probeer eens de veldsla van De Waog, direct vers via Hofweb: zo hoort ‘ie :-)

Bestel hier je verse veldsla van boer Joep

Dit pareltje is puur 't lekkerst. Hoe bereid je veldsla?

De kenmerkende smaak van veldsla zit ‘m vooral in het voetje, snijd dus zo min mogelijk weg van het rozetje, waar de blaadjes bij elkaar gebundeld zijn. Was voorzichtig en laat even uitlekken, dep evt droog.

Veldsla kent zijn klassiekers... Komt perfect tot zijn recht met een eenvoudige honing-mosterddressing. Walnoten zijn er ideaal bij, omdat het nootachtige smaakje van veldsla dan goed naar voren komt. Nog zo'n gouwe-ouwe? Veldsla met geitenkaas, appel en gedroogde tomaat. Eventueel een zachtgekookt eitje erbij...et voilá: pure bereiding zonder opsmuk.

Overigens kun je veldsla ook lekker op brood doen, of in een aardappelsalade verwerken. Genoeg mogelijkheden dus!

Bestellen doe je zo:

En vooruit dan, nog één inspirerend veldsla-recept van MarieSophie