Waterkers - in een woord: LENTE

Zet deze held van het vroege voorjaar gerust vaker op je menu

Een verse bos Waterkers, zo half maart, hmmm.... hét teken dat de lente eraan komt. Waterkers is van oorsprong een plantje dat zich thuisvoelt in beekjes met stromend water. Het is dan ook een zuiverende plant: niet voor niets vaak aangeplant in (tuin)vijvertjes, om deze vrij te houden van algen. Je kunt ‘m ook zelf zaaien, in een bak goed natgehouden aarde, in de schaduw - of in een pot op je vensterbank.


Maar voor een mooie volle bos Waterkers is er maar één adres. De enige waterkerskweker in Nederland is De Klispoel, in de Ooijpolder, vlakbij Nijmegen. Onze waterkers wordt daar 100% biologisch gekweekt, in bekkens met stromend zuiver water uit het nabij gelegen bronnenbos. En, we hebben geluk - het oogstseizoen is net losgebarsten! Wat maak jij met Waterkers?

 

Bestel je biologische Waterkers hier

 

Groene 'opkikker' voor je gezondheid

De Latijnse naam van de “echte” waterkers is Nasturtium Officinale. Familie - juist - van de Oostindische Kers - ook een ‘nasturtium’. En datzelfde pittige smaakje. In het voorjaar zijn de waterkersblaadjes nog vrij zacht van smaak, heel geschikt voor soep, saus en kruidenboter. En natuurlijk in een gemengde salade. Steeltjes zijn ook prima bruikbaar, snijd ze goed fijn.

Door de Romeinen en Grieken werd Waterkers al gewaardeerd als voedsel... én als medicijn. Anno nu is waterkers opnieuw ontdekt als groene gezondheidsboost. Wist je dat alle planten waaraan de naam ‘officinalis’ is toegevoegd, bekend staan om medicinale eigenschappen? Letterlijk betekent dat woord ‘de werkplaats van de apotheker’. Bijvoorbeeld ook ‘Calendula Officinalis’ (goudsbloem) of Rosmarinus Officinalis (keukenkruid rozemarijn). Een heel aantal planten kun je dus zo opzoeken, leuk om te doen op een regenachtige zondag :-)

Waterkers bevat een grote hoeveelheid Omega 3 vetzuren en zit boordevol magnesium, kalium en ijzer. De combinatie van vooral vitamines B en C met verschillende aminozuren maken het tot een ware supergroente. Mjam - eet smakelijk dus, dit voorjaar!

En stuur jouw favoriete Waterkersrecept in - wie weet win je onze 25,- Hofwebtegoed...

Stuur je recept met beschrijving - en smakelijke foto - naar suzanne@hofweb.nl, vóór 20 maart.