Aardappel Dauphinoise

Aardappel Dauphinoise

Omschrijving

Wie kent dit gerecht nou niet. Hooguit onder een andere naam, maar de smaak blijft enigszins hetzelfde: Fan-tas-tisch!

Receptuur: Hjalmar Vogel

Fotografie: Hjalmar Vogel

Bereidingswijze

  1. Schil de ui en aardappelen
  2. Mocht je een mandoline hebben, of een keukenmachine, haal de aardappelen dan over een zo fijn mogelijk opzet stuk
    • Zo niet, snijd de aardappelen dan in zo dun mogelijke plakjes
  3. Herhaal hetzelfde proces met de rode ui
  4. Boter een ovenschaal in, en verdeel de aardappel en ui over deze schaal.
    • Ga je voor de schoonheidsprijs; leg de aardappel dan zo netjes mogelijk verdeeld over de ovenschaal.
    • Bouw deze laagjes om en om op, met ui en aardappel
    • Tussen elke laag kun je eventueel wat zout en peper strooien, én zelfs wat geraspte kaas!
  5. Zet ondertussen een pannetje op een middelhoog vuur
  6. Voeg hier de helft van de boter aan toe, samen met de knoflook, rozemarijn en een laurierblad. Zodra de knoflook aangefruit is (niet bruin!) voeg je de melk en slagroom toe.
  7. Laat dit net aan de kook brengen, en haal dan meteen van de hittebron
  8. Haal het laurierblaadje uit de pan (hoe langer je de 'saus' laat afkoelen, hoe meer de smaken er in trekken)
  9. Giet dit mengsel in de ovenschaal, en rasp de kaas erover heen, en verdeel een paar klontjes boter erover
  10. Zet voor 1,5 uur in de oven op 170 graden

Serveer, en geniet van deze klassieker!