Amelia's Zoete Aardappel Brownie

Amelia's Zoete Aardappel Brownie

Omschrijving

Onlangs was ik een weekje met een groep (heel leuke!) mensen in Frankrijk op retraite.

Onze fantastische Franse kok Amélia was al net zo leuk. En kóken dat ze kon, wat een zintuiglijk feestje was dát zeg!

Iedere warme avond maaltijd werd opgeluisterd door een hartverwarmende uitleg over de producten in de gerechten en waarom ze goed met elkaar combineren.

En dan met een grote glimlach alvast verklappen wat het toetje zou worden, zodat we nog wat ruimte over konden houden. 

Nu was ieder nagerecht de moeite waard, maar deze sprong er (ook) uit; zo zalig zacht van textuur, zelden zo gegeten! Het geheime ingrediënt (wat we mochten raden) is zoete aardappel. 

En omdat brownie helemaal bij deze tijd van 't jaar past, deel ik 'm met nog meer vreugde met je! Deze is uiteraard ook 100% plantaardig en (niet officieel) glutenvrij. 

Benieuwd wat Amélia nog meer kookt? Kijk op haar instagram account.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een vierkante bakvorm (ca. 20x20 cm) met bakpapier.

  2. Schil de zoete aardappel, snijd in stukjes en kook ca. 15 min of totdat deze zacht is. Laat een beetje afkoelen.

  3. Smelt 100 g van de chocolade au bain-marie, roer tot een glad mengsel.

  4. Pureer de zoete aardappel met de ahornsiroop en de vanille poeder (of 1 theel vanille-extract) tot een gladde massa.

  5. Voeg de gesmolten chocolade toe aan de puree en meng goed.

  6. Roer het rijstmeel, de cacao, het bakpoeder en het zout erdoor.

  7. Als het mengsel te dik is, voeg 1–2 el plantaardige melk toe.

  8. Schaaf de rest van de chocolade tot mooie grove 'nibs' en schep de helft ervan door het beslag.

  9. Giet het beslag in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en strooi de rest van de nibs erover.

  10. Bak 25–30 minuten (controleer met een prikker: deze moet er licht vochtig uitkomen voor een smeuïge brownie).

  11. Laat volledig afkoelen voordat je in stukken snijdt.